Marger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMarger

Marger, margenador, margener, mestre de paret seca, són els noms amb què es coneixen el constructors de pedra en sec, que aixequen marges, parets i altres elements sense ciment ni altre material de lligam entre les pedres.

Es tracta d'un ofici amb una llarga història arreu de la Mediterrània i que a l'illa de Mallorca inicià la seva recuperació el 1987, amb la creació de l'Escola de Marges de l'ajuntament de Sóller, que assumí el Consell de Mallorca el 1988, i que des de llavors realitza cursos de formació i accions de divulgació de la tècnica i l'ofici.

Aquestes tasques de formació es realitzen també a altres indrets de l'Estat i d'Europa, on existeixen associacions professionals a Gran Bretanya i a França.

A l'Estat Espanyol ha aconseguit el reconeixement oficial el 2020, amb la creació de la qualificació professional de constructor de pedra en sec, que defineix les competències professionals necessàries i que permet acreditar-les per via de l'experiència i de la formació no formal.

Entre els reconeixements que ha rebut l'ofici es troba la inclusió el 2018 dels coneixements i de les tècniques associades a la construcció de pedra en sec a la llista de la Unesco del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.