Maria Elisabet Donaldson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSa Majestat Modifica el valor a Wikidata
Maria Elisabet Donaldson

(2018) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Mary Elizabeth Donaldson Modifica el valor a Wikidata
5 febrer 1972 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Hobart (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Consort de Dinamarca
14 gener 2024 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia de Dinamarca i presbiterianisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Tasmània - grau en comerç, Bachelor of Laws (1990–1994)
Hobart College (1988–1989)
institut de Taroona (1984–1987)
Studieskolen Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells marrons Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreina consort (2024–), aristòcrata (2004–), empresària, executiva de comptes, gerenta de compte Modifica el valor a Wikidata
OcupadorDDB Worldwide
Mojo
Young & Rubicam Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarGuàrdia Nacional Modifica el valor a Wikidata
Rang militarprimer tinent Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Trobada Anual del Fòrum Econòmic Mundial de 2013 Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort de Dinamarca (2024–)
Reina (2024–)
Comte de Monpezat (2008–)
Princesa hereva (2004–2024) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Glücksburg Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrederic X de Dinamarca (2004–) Modifica el valor a Wikidata
FillsCristià de Dinamarca, Vicenç de Dinamarca, Isabel de Dinamarca, Josefina de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
ParesJohn Dalgleish Donaldson Modifica el valor a Wikidata  i Henrietta Clark Donaldson Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Lloc webkongehuset.dk… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm1482787 Modifica el valor a Wikidata

Maria Elisabet Donaldson, Reina Consort de Dinamarca (Hobart, Tasmània, 5 de febrer de 1972[1]) és l'actual Reina Consort de Dinamarca, Groenlàndia i les Illes Fèroe. Anteriorment, fou la princesa hereva de Dinamarca amb el tractament d'altesa reial arran del seu matrimoni amb el príncep hereu Frederic de Dinamarca, fill primogènit de la reina Margarida II de Dinamarca.

Nascuda a la localitat de Hobart a l'illa de Tasmània el dia 5 de febrer de l'any 1972 essent filla del professor universitari John Dalgleish Donaldson i de l'executiva Henrietta Clark Horne. Tant la família paterna com la materna de la princesa són d'origen escocès.

Maria Elisabet assistí a l'Escola Taroona, a Tasmània, i posteriorment al Col·legi Hobart. Estudià a la Universitat de Tasmània la doble llicenciatura en administració i direcció d'empreses i de dret. Immediatament després de concloure els seus estudis amb brillants qualificacions, la princesa entrà a treballar a l'Agència DDB Needham de Melbourne, posteriorment a l'Agència Young & Rubicam de Sydney i finalment a l'empresa Microsoft de Copenhaguen.

La princesa té coneixement d'anglès com a llengua materna, de francès, en haver realitzat un curs preparatori a París, i del danès.

Maria Donaldson conegué al príncep hereu Frederic de Dinamarca als Jocs Olímpics d'estiu de Sydney de l'any 2000. La princesa acudí a una festa del grup olímpic espanyol en què hi assistia el príncep Felip d'Espanya, dos germans Gómez-Acebo, el príncep Nicolau de Grècia, la princesa Marta Lluïsa de Noruega, el príncep Joaquim de Dinamarca i el príncep hereu Frederic de Dinamarca. Donaldson afirmà posteriorment que ella desconeixia que els citats membres de la reialesa assistirien a la festa i ella mateixa afirmà: "Mitja hora després d'haver començat la festa, una de les persones que m'havia convidat s'acostà i em preguntà si sabia qui eren les persones amb qui estava parlant. Òbviament la reina Elisabet és la nostra cap d'estat, però Austràlia és, en certa manera, una república, pel fet de no tenir reialesa pròpia i per tant és difícil conèixer aquesta classe de gent".

Maria Elisabet Donaldson esdevingué promesa del príncep Frederic de Dinamarca el dia 8 d'octubre de l'any 2003 en una magnífica cerimònia per a la premsa celebrada al Palau d'Amalienborg a Copenhaguen. La parella es casà a la Catedral de Copenhaguen el dia 14 de maig de 2004, cerimònia en què assistí la crème de la crème de la reialesa europea i que serví per presentar oficialment al gotha europeu Letizia Ortiz, promesa del príncep d'Astúries.

Posteriorment a la cerimònia religiosa, la parella es traslladà al Castell de Fredensborg on se celebrà un banquet per a 450 persones. La lluna de mel transcorregué, segons diversos mitjans de comunicació, per Tanzània, Kenya i l'illa de Zanzíbar.

Arran del seu casament, Maria Elisabet Donaldson va perdre la seva ciutadania australiana i anglesa per adoptar la danesa. Igualment se li concedí el títol de princesa de Dinamarca amb el tractament d'altesa reial i l'Ordre de l'Elefant concedida per la reina Margarida II de Dinamarca.

Té quatre fills:

El príncep Cristià rebé els noms de Cristià, Valdemar, Enric i Joan. Cristià seguint la tradició danesa que tots els reis es diuen Cristià i Frederic successivament, Valdemar per ser un nom de llarga tradició en la família reial danesa, i Joan i Enric en honor dels avis paterns i materns. La cerimònia tingué lloc al Castell de Christiansborg el 21 de gener de 2006 essent apadrinat per la princesa hereva Victòria de Suècia, el príncep hereu Pau de Grècia, els prínceps hereus Haakon de Noruega i Mette-Marit Tjessem Høiby, pel príncep Joaquim de Dinamarca i per diversos amics de la parella.

Actualment la parella habita el Castell de Fredensborg, antiga residència de la princesa Íngrid de Suècia. La parella també ocupa oficialment un apartament del Palau d'Amalienborg a Copenhaguen.

El 31 de desembre de 2023, la seva sogra la Reina Margarida II, anuncià la seva abdicació. El seu marit, Frederic X fou proclamat rei de Dinamarca el 14 de gener de 2024 i conseqüentment, ella fou proclamada Reina Consort de Dinamarca.[2]

Referències[modifica]

  1. «Mary Donaldson» (en castellà). Vanity Fair. Arxivat de l'original el 2015-03-18 [Consulta: 17 agost 2013].
  2. «Abdica per sorpresa la reina Margarida de Dinamarca». [Consulta: 14 gener 2024].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Elisabet Donaldson