Mariana Martínez Torres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMariana Martínez Torres
Biografia
Naixement10 maig 1819 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsBaltasar Saldoni i Remendo Modifica el valor a Wikidata

Mariana Martínez Torres de López de Tejada[1] (Madrid, 10 de maig de 1819 - ?, ?) va ser una cantant espanyola.

Deixebla de Baltasar Saldoni. Tenia veu de soprano acontraltada de gran extensió i agradable. Va prendre part de forma destacada en els concerts celebrats a cases nobles de Madrid des de 1836,[2] especialment a la seva pròpia, un dels salons més coneguts de la societat isabelina,[3] però també a altres de l'alta burgesia madrilenya, així com a la del mateix Saldoni.[4]

També va cantar a Cadis, Sevilla i Còrdova, ciutats on va passar una curta temporada i on va ser molt aplaudida pel públic, entusiasmats per la interpretació d'Oración i Eloísa, peces escrites expressament per a ella, entre moltes altres àries.[2][4] Va ser molt elogiada tant per la premsa madrilenya com la de la resta de l'estat, com El Correo Nacional o El Conservador de Sevilla, entre d'altres.[2]

Referències[modifica]

  1. Cuevas Romero, Sara; Japón Ruiz, Diego; Cuevas Romero, José María. «La educación musical de la mujer española en el siglo XIX». A: Logros y retos: Actas del III congreso universitario nacional "Investigación y género" (en castellà). Sevilla: Universitat de Sevilla, 2011, p. 413. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Ballesteros Robles, Luis. Diccionario biográfico matritense (en castellà). Madrid: Ajuntament de Madrid, 1912, p. 431. 
  3. Casares Rodicio, Emilio; Alonso González, Celsa. La música española en el siglo XIX (en castellà). Oviedo: Universitat d'Oviedo, 1995, p. 43. 
  4. 4,0 4,1 Saldoni y Remendo, Baltasar. Diccionario biográfico-bibliográfico de efemérides de músicos españoles (en castellà). vol. 2. Madrid: Imprenta de D. Antonio Pérez Dubrull, 1880, p. 392-396.