Marion Delorme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióMarion Delorme
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorAmilcare Ponchielli
LlibretistaEnrico Golisciani (revisió: Antonio Ghislanzoni)
Llengua del terme, de l'obra o del nomitalià
Basat enVictor Hugo, Marion Delorme
Gènereòpera Modifica el valor a Wikidata
Partsquatre
Estrena
Estrena17 de març de 1885
EscenariTeatro alla Scala de Milà,

Marion Delorme és una òpera en quatre actes composta per Amilcare Ponchielli sobre un llibret italià d'Enrico Golisciani, revisat per Antonio Ghislanzoni, i basat en Marion Delorme de Victor Hugo. S'estrenà al Teatro alla Scala de Milà el 17 de març de 1885.[1]

S'estrenà amb un repartiment d'excepció: Romilda Pantaleoni en el paper de Marion, Francesco Tamagno en el de Didier i la direcció d'orquestra de Franco Faccio. És la darrera òpera de Ponchielli. Nou mesos després moriria d'una pneumònia a l'edat de 51 anys.

Representacions[modifica]

L'estrena va obtenir un èxit considerable, però va rebre crítiques negatives. Ponchielli, en conseqüència, va decidir tallar uns quants episodis i en va reescriure uns altres, canviant en algun moment fins i tot la dramatúrgia.

Els versos de les peces addicionals van ser escrits per Antonio Ghislanzoni i la nova versió es va representar amb gran èxit al Teatre Gran de Brescia, el 9 d'agost de 1885. En aquesta versió, l'obra va ser publicada per Ricordi per a veu i piano.

Després que Ponchielli fes alguns altres canvis menors a la partitura, va ser representada de nou, poc després de la seva mort a Venècia, Parma, Roma, São Paulo i Rio de Janeiro. Després va desaparèixer gairebé del tot de les cartelleres dels teatres d'òpera, fins que finalment es va interpretar i registrar a Montpeller, el 7 de desembre de 2001, dirigida per Friedemann Layer i Denia Mazzola en el paper principal.

La partitura autògrafa de la versió de Brescia (amb l'escurçament posterior indicat amb creus, quepermeten la lectura del text musical) es conserva a l'Archivio Musicale Ricordi. De la versió original no en resta el llibret imprès.

El compositor Edoardo Perelli (1842-1885), també va escriure una òpera amb el mateix títol.[2]

Referències[modifica]

  1. «Dades a operone.de». Arxivat de l'original el 2013-04-16. [Consulta: 21 juny 2011].
  2. Enciclopèdia Espasa Volum núm. 43, pàg. 628 (ISBN 84-239-4543-X)