Marquesat de Santiago

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariMarquesat de Santiago
Tipusmarquesat jurisdiccional Modifica el valor a Wikidata
Primer titularFrancisco Esteban Rodríguez de los Ríos Ledesma y Bernal
ReiFelipe V de España
Llinatge
Actual titularGloria Bertolá Lomba (des de 2012)
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Llenguacastellà

Es coneixen amb el nom de Marquesat de Santiago diversos llocs de senyoriu jurisdiccional del concessionari, ravals de la ciutat de Huete en la diòcesi i actual província de Conca: el llogaret i parròquia d'Uterviejo (pertanyent llavors al municipi de Caracenilla, després incorporat a Huete) i l'antiga vila de Cuevas de Santiago, que en aquells dies ja era un caseriu del municipi de Mazarulleque (avui de la Vall de Altomira).[1]

El concessionari va ser proveïdor general dels exèrcits de Felipe V durant la Guerra de Successió i arrendatari de diverses rendes reals (com les de la sal, de la Santa Creuada i del maestrazgo dels Ordes militars). L'atorgament del marquesat i dels senyorius que li van donar denominació va ser resultat d'una transacció amb la Real Hisenda, que així saldava els deutes que mantenia amb el asentista pels seus subministraments a l'exèrcit.

Referències[modifica]

  1. A Uterviejo hi havia una església romànica del segle xiii dedicada a Sant Miquel Arcàngel, avui en ruïnes, i que dir per fins que l'indret és va doblar a principis del segle xx. Depenia de la de Sant Josep i Santo Domingo de Silos de Caracenilla, i la servia el mossèn d'aquesta última. Historia de Uterviejo.