María Josefa Sancho de Guerra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Josefa Sancho, o
Maria Josepa del Cor de Jesús

Fotografia de la santa, ca. 1910 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMaría Josefa Sancho de Guerra
7 setembre 1842 Modifica el valor a Wikidata
Vitòria Modifica el valor a Wikidata
Mort20 març 1912 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Bilbao (Biscaia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCasa Mare de les Serventes de Jesús (Bilbao) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundadora de la Congregació de les Serventes de Jesús de la Caritat
Activitat
Ocupacióreligiosa cristiana Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósServentes de Jesús de la Caritat
verge, fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació7 de setembre de 1992 , Roma nomenat per Joan Pau II
Canonització1 d'octubre de 2000 , Roma nomenat per Joan Pau II
Festivitat20 de març
IconografiaAmb l'hàbit de la congregació

María Josefa Sancho de Guerra (Vitòria, 7 de setembre de 1842 - Bilbao, 20 de març de 1912) en religió María Josefa del Corazón de Jesús, fou una religiosa, fundadora de l'Institut de les Serventes de Jesús de la Caritat. És venerada com a santa per l'Església Catòlica.[1]

Biografia[modifica]

Nascuda el 1842 a Vitoria (País Basc, Espanya); filla del cadiraire Bernabé Sancho i de Petra de Guerra. Quedà òrfena de pare als set anys i en fer quinze anys marxà a viure a casa d'uns parents a Madrid, on acabà d'estudiar.[2] Molt devota i pietosa, als divuit anys tornà a Vitòria i va sentir la vocació religiosa. Poc abans havia estat a punt de fer-se monja contemplativa amb les concepcionistes d'Aranjuez, però una malaltia li ho impedí. Ingressà com a germana a les Serventes de Maria Ministres dels Malalts, prenent el nom de Maria Josepa del Cor de Maria.[3] Tingué dubtes, però, sobre l'encert de la seva tria i no s'hi sentia bé. Després de consultar amb confessors, el bisbe Antoni Maria Claret i la mateixa fundadora de la congregació Soledad Torres Acosta, va decidir de deixar l'institut i fundar-ne un de nou que tingués com a objectiu exclusiu l'atenció a malalts necessitats.

En 25 de juliol de 1871 funda a Bilbao, amb quatre companyes també provinents de les Serventes de Maria, una nova congregació religiosa, les Serventes de Jesús de la Caritat, per a l'atenció a malalts en hospitals i a domicili, com també d'ancians i desemparats en general. En fou la superiora i quan morí, el 1912, l'institut ja comptava amb 43 cases i prop d'un miler de germanes. Visità moltes d'aquestes comunitats fins que una malaltia la deixà impossibilitada a la casa de Bilbao; mantingué el contacte amb les germanes mitjançant la correspondència.

Morí el 20 de març de 1912 a Bilbao, en llaor de santedat i causant gran ressò, ja que la tasca de la seva congregació l'havia fet coneguda. Fou sebollida, en un funeral multitudinari, al cementiri municipal de Bilbao.

Veneració[modifica]

La seva fama de santa anà creixent i el 1926, les seves restes foren traslladades a la capella de la casa mare de l'institut, a Bilbao.

Se n'incoà la causa de canonització el 1951, i fou beatificada el 7 de setembre de 1992. L'1 d'octubre de 2000, el papa Joan Pau II la va proclamar santa.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: María Josefa Sancho de Guerra