Vés al contingut

Mas Gironès Vell de Cartellà

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Mas Gironès Vell de Cartellà
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII Mitjan
Característiques
Estil arquitectònicObra popular, gòtic, renaixement
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Gregori (Gironès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCartellà. Sant Gregori (Gironès)
Map
 42° 01′ 08″ N, 2° 44′ 37″ E / 42.0188°N,2.7436°E / 42.0188; 2.7436
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC21714 Modifica el valor a Wikidata

El Mas Gironès Vell de Cartellà és una masia al disseminat de Cartellà, municipi de Sant Gregori (Gironès), protegida com a bé cultural d'interès local.

És una construcció formada per l'edifici principal, estructurada interiorment en tres crugies perpendiculars a la façana i sostres amb bigues de fusta i ampliacions laterals posteriors. El cos principal és de planta rectangular i es desenvolupa en planta baixa, primer pis i golfes, i la coberta és de teula àrab a dues vessants. El cos lateral dret, ampliació del segle xviii, és de planta baixa i primer pis i forma, juntament amb l'edifici primitiu, un pati interior a l'entorn del qual es desenvolupa. A la llinda de la porta d'entrada al pati interior hi ha la inscripció: "RAFAEL PARRA HECH OPER A FECIT SUB ANNO 1742".

Les obertures de planta baixa són amb arcs de mig punt de carreus. Hi ha una finestra gòtica d'arc conopial i arquets, amb les impostes ornades amb roses. Les parets portants del conjunt són de maçoneria, arrebossada a les façanes exteriors i deixant a la vista els carreus que emmarquen les obertures i les cantonades. La porta d'accés és formada per gran dovelles, les finestres de planta baixa i primer pis són fetes amb llindes i brancals de carreus bisellats i ampit emmotllurat. Les obertures de les golfes tenen forma d'arc conopial de mig punt amb carreus.[1]

Referències[modifica]

  1. «Can Gironès». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 desembre 2012].