Mas Sureda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «jaciment de Mas Sureda».
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas Sureda
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XVI
Característiques
Estil arquitectònicObra popular, renaixement
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPalafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióErmedàs
Map
 41° 54′ N, 3° 10′ E / 41.9°N,3.17°E / 41.9; 3.17
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC4232 Modifica el valor a Wikidata

Mas Sureda és una masia d'Ermedàs, al municipi de Palafrugell (Baix Empordà). El mas Sureda és a uns 300 metres al sud-est del mas Petit d'en Caixa. La torre del mas Sureda és un element dels segles XVI-XVII, època en la qual poden ser datades la major part de les torres de defensa i de guaita del terme de Palafrugell, bastides en gran quantitat davant l'amenaça dels pirates turcs i algerians. La masia era de la mateixa època, i fou recentment enderrocada i substituïda per una construcció de tipus neorenaixentista molt poc reeixida annexa a la torre, que afortunadament ha estat respectada.

La torre de defensa, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, es troba integrada al mas Sureda, a la banda nord-est de la casa. Es tracta d'un element de paredat, de base cilíndrica, unit a la masia a través d'un cos d'edifici nou. La torre té merlets esglaonats amb espitlleres rectangulars. A la banda de migdia hi ha restes de l'antic matacà: l'obertura del mur i les mènsules de suport de la part baixa. Es conserven diverses espitlleres quadrades al cos de la torre, així com altres obertures de tipologia diversa, distribuïdes irregularment pel parament i especialment per la part sud-est.

Referències[modifica]

  • «Mas Sureda». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 30 abril 2012].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas Sureda