Muralla

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Muralla d'Hostalric
Muralles romanes de Lugo (Galícia), Patrimoni de la Humanitat
Part de la Gran Muralla de la Xina, Patrimoni de la Humanitat

Una muralla o murada és un tipus de construcció defensiva destinada a la defensa o protecció d'un indret, entorn d'una població o d'un campament militar com la Muralla medieval i moderna de Barcelona, encara que també existeixen muralles per protegir regions senceres, com la Gran Muralla de la Xina o el Mur d'Adrià.[1]

Les muralles només es poden creuar per les portes, més conegudes com a portals i algunes vegades per torres. algunes muralles es complementaven amb torrasses i fossats per augmentar la seva inexpugnabilitat. La zona superior, practicable, es denomina adarb. Les muralles més antigues existents solen ser obres de pedra, ciment o maó, encara que existeixen variants fetes en fusta en forma de palissada. Depenent de la topografia de l'àrea a protegir es podien incorporar altres elements naturals com rius o costes a la línia de defensa.[2]

La pràctica de la construcció de muralles va tenir el seu origen en la prehistòria. Durant l'edat mitjana la muralla servia per defensar; per demostrar força i independència política; jurídica (separava els proscrits extramurs); fiscal; conformava un límit físic; i, finalment, servia com a ornament. el dret de construir una muralla en les fortificacions medievals era un privilegi anomenat «dret d'emmerletatge».

Amb la utilització de la pólvora contra les muralles a partir del segle xiii, i la seva utilització per part dels turcs el 1453 en la conquesta de Constantinoble, al segle xv es va començar a construir un nou tipus de muralla, adequant-la a les noves necessitats. Aquesta muralla, a diferència de la medieval, era baixa per no ser vista, i molt ampla (fins a 500 metres) per allunyar al màxim els canons. És a dir, mentre que la medieval tenia diverses funcions, la «muralla de pólvora» tenia una funció específicament militar defensiva. D'altra banda, mentre que la muralla medieval afavoria el comerç a les portes de muralla i mantenia una bona comunicació amb els ravals, la muralla de pólvora aïllava completament la ciutat.

Fou en els segles XIX i XX quan el creixement explosiu de les ciutats europees féu que comencessin a desaparèixer per facilitar l'expansió i la comunicació de la ciutat.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Muralla

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.106. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 
  2. «muralla». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.