Gabió

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Protecció del marge d'un rierol.
Espigons construïts amb gabions.
Protecció de marges mitjançant gabions.

En enginyeria i arquitectura, els gabions són contenidors de pedres retingudes amb malla de filferro. Es posen a peu d'obra desmuntats i, un cop al seu lloc, s'omplen amb pedres del lloc.[1] Com que les operacions de muntatge i farciment de pedres no requereixen cap perícia, utilitzant gabions es poden executar obres que d'una altra manera requeririen molt més temps i operaris especialitzats. Es fabriquen amb malles (de triple torsió i escairades tipus 8x10 cm) de filferro d'acer (amb baix contingut de carboni) de 2,7 mm, a qui se li dóna tres capes de galvanitzat, amb 270 grams de zinc. Les arestes dels gabions es reforcen també amb filferro de 3,4 mm. També es fa servir filferro per a l'amarratge de les peces de 2,2 mm.

Els gabions poden tenir diferents aspectes, és molt freqüent trobar-los amb forma de caixes, que poden tenir llargs d'1,5, 2, 3 i 4 metres, un ample d'1 metre i una alçada de 0,5 o 1,0 metres. S'usen com a:

  • Murs de contenció: els murs de gabions estan dissenyats per mantenir una diferència en els nivells de sòl en els seus dos costats constituint un grup important d'elements de suport i protecció quan es localitza en llits de rius.
  • Decoratius: Recentment s'han utilitzat com un nou recurs. Exemple: a Port Madero, Buenos Aires.
  • Conservació de sòls: l'erosió hídrica accelerada és considerada summament perjudicial per als sòls, ja que a causa d'aquest fenomen, grans superfícies de sòls fèrtils es perden, ja que el material sòlid que es desprèn a les parts mitjana i alta de la conca provoca l'azolve de la infraestructura hidràulica, elèctrica, agrícola i de comunicacions que hi ha a la part baixa.
  • Control de rius: en els rius, el gabió accelera l'estat d'equilibri del llit. Evita erosions, transport de materials i esfondraments de marges, a més el gabió controla creixents protegint valls i poblacions contra inundacions.

Nota[modifica]

  1. David Sauter. Landscape construction. Cengage Learning, 2005, p. 205–. ISBN 9781401842819 [Consulta: 4 juny 2011]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gabió Modifica l'enllaç a Wikidata