Vés al contingut

Materia medica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pàgina amb dibuix de morera d'una còpia il·lustrada datada vers l'any 512, el codex Dioscòrides de Viena

Materia medica (llatí per a «substància curativa») és el conjunt de coneixements sobre les propietats terapèutiques de qualsevol substància que es faci servir per guarir, és a dir les medicines.[1] El terme materia medica va ser utilitzat des de l'època de l'Imperi Romà fins al segle xx. Antany, moltes universitats tenien una «càtedra de Matèria Mèdica»[2] però a poc a poc l'expressió tradicional va ser substituït pel sinònim farmacologia[3][4] per a indicar la ciència i farmacopea per al codi oficial dels medicaments.

Aquest terme deriva del títol d'un llibre d'un metge de l'antiga Grècia, Dioscòrides Pedani del segle i, anomenat De materia medica, en grec: Περὶ ὕλης ἰατρικῆς.[5] S'ha traduït a l'àrab el 1244.[6] El 1537 es va publicar a París una edició en llatí amb el títol Pedanii Dioscoridis Anazarbei De medica materia libri sex per Simon de Colines, Dionysius Corronius, Jean Ruel i Miguel Servet.[7]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Materia medica». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «El paper de l'Acadèmia de Medicina». Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. «Josep Canet Pons (1758-1832) […] va regentar la càtedra de Matèria Mèdica a Cervera l'any 1784 […]»
  3. Vegeu per exemple: Foix i Gual, Joan Baptista. Curso de Materia Médica ó de Farmacología traducido del que escribió en francés F. Foy,[…] Refundido y arreglado por el Dr. D. Juan Bautista Foix y Gual. Catedratico de Terapeútica y Materia Médica […] (en castellà). Barcelona: Imprenta de J. Verdaguer, 1838. 
  4. Bujosa, Francesc. «Pròleg». A: Jaume Mercant. La farmàcia de la Cartoixa de Valldemossa. Palma: Editorial Olañeta, 5 d'agost de 2009. 
  5. «Dioscòrides Pedani (40 dC - 90 dC)». Museu d'Història de Catalunya, s.d. [Consulta: 22 octubre 2020].
  6. Ferrà i Martorell, Miquel «Matèria mèdica (1244)». dBalears, 08-03-2005. Arxivat de l'original el 2020-10-26 [Consulta: 22 octubre 2020].
  7. «Pedanii Dioscoridis Anazarbei De medica materia libri sex» (llibre electrònic). Biblioteca Complutense. [Consulta: 22 octubre 2020].[Enllaç no actiu]

Bibliografia

[modifica]