Medalla commemorativa de la Campanya d'Espanya (1936-1939)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla commemorativa de la Campanya d'Espanya
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusguardó Modifica el valor a Wikidata
Vigència6 juny 1940 Modifica el valor a Wikidata - 
EstatRegne d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata

La Medalla commemorativa de la Campanya d'Espanya (italià: Medaglia commemorativa della campagna di Spagna) és una medalla de campanya italiana, creada pel Rei Víctor Manuel III, i creada el 6 de juny de 1940 mitjançant el Reial Decret 1244.[1]

Era atorgada als membres del Cos de tropes voluntàries, de la Missió Naval i de l'Aviació Legionària que van formar part del "Tercio Extranjero" a Espanya durant un període mínim de 3 mesos, tot i que no calia que fossin continuats.

En el cas de l'Aviació Legionària el requisit era participar en 3 missions de vol.

La medalla també era concedida per haver estat nomenat o promogut per mèrits de guerra, condecorat al valor militar o amb la creu al mèrit de guerra o per haver estat ferit, indiferentment al període passat al Tercio.

La concessió també s'estenia als membres de la marina mercant per la seva participació a la campanya.[2]

Juntament amb la medalla s'atorgava un diploma acreditatiu.

Disseny[modifica]

Una medalla de bronze, de 33mm de diàmetre. Sobre l'anvers, apareix un guerrer nu a cavall, guiat per la Victòria, cavalcant sobre una serp i sobre una falç i un martell, símbols del comunisme.

Al revers, sobre el perfil de la península Ibèrica, apareix el cap de la Medusa alada a la part superior. A la part central apareix la inscripció "GUERRA POR | LA LIBERACIÓN | Y LA UNIDAD DE | ESPAÑA | 17 JULIO 1936", i a sota, l'escut de l'Espanya Nacional.

Penja d'una cinta de 37mm d'ample, formada per 5 franges verticals alternes, 3 vermelles de 6mm cadascuna i 2 de grogues de 6,5mm, amb una franja negra a les puntes de 3mm d'ample.

Referències[modifica]

  1. regio decreto 6 giugno 1940, n. 1244, Concessione e istituzione di distintivi di guerra a favore del personale partecipato campagna Spagna, pubblicato sulla Gazzetta Ufficiale del Regno d'Italia n. 216 del 14 settembre 1940. Abrogato con decreto del Presidente della Repubblica 13 dicembre 2010, n. 248, Regolamento recante abrogazione espressa delle norme regolamentari vigenti che hanno esaurito la loro funzione o sono prive di effettivo contenuto normativo o sono comunque obsolete, a norma dell'articolo 17, comma 4-ter, della legge 23 agosto 1988, n. 400, pubblicata nella Gazzetta Ufficiale della Repubblica italiana, serie generale, n. 20 del 26 febbraio 2011, supplemento ordinario n. 18.
  2. {{{títol}}}. 

Bibliografia[modifica]

  • Ercoli, Ercole - Le Medaglie al Valore, al Merito e Commemorative - Militari e Civili nei Regni di Sardegna, d'Italia e nella Repubblica Italiana - 1793-1976 I.D.L. 1976