Medalla de la Campanya a Kosovo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMedalla de la Campanya a Kosovo
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusmedalla de campanya Modifica el valor a Wikidata
Vigència2000 Modifica el valor a Wikidata - 
Rang↑  Medalla del Servei al Sudoest Asiàtic Modifica el valor a Wikidata ↓  Afghanistan Campaign Medal (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EstatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata

La Medalla de la Campanya de Kosovo (KCM) és un condecoració militar de les Forces Armades dels Estats Units establert per l'Ordre Executiva 13154 del president Bill Clinton el 3 de maig de 2000. La medalla reconeix el servei militar realitzat a Kosovo del 24 de març de 1999 al 31 de desembre de 2013.[1]

Se situa entre la Medalla del Servei al Sud-oest Asiàtic[2] i la Medalla de la Campanya de l'Afganistan.[2]

Dates efectives[modifica]

La Medalla de la Campanya de Kosovo es pot concedir al personal militar dels Estats Units per participar en les operacions i campanyes que es detallen a continuació:

  • Força aliada: del 24 de març de 1999 al 10 de juny de 1999
  • Joint Guardian: de l'11 de juny de 1999 al 31 de desembre de 2013
  • Allied Harbour : del 4 d'abril de 1999 a l'1 de setembre de 1999
  • Sustain Hope, Shining Hope : del 4 d'abril de 1999 al 10 de juliol de 1999; i,
  • Noble Anvil - : del 24 de març de 1999 al 20 de juliol de 1999

Forces de treball de Kosovo

  • Hawk : del 5 d'abril de 1999 al 24 de juny de 1999
  • Saber: del 31 de març de 1999 al 8 de juliol de 1999 i,
  • Falcon: de l'11 de juny de 1999 a l'1 de novembre de 1999 i
  • Hunter: de l'1 d'abril de 1999 a l'1 de novembre de 1999

Campanya aèria de Kosovo[modifica]

Del 24 de març de 1999 al 10 de juny de 1999 (l'àrea d'operacions d'aquesta campanya va incloure la superfície total terrestre i l'espai aeri de Iugoslàvia (inclòs Kosovo), Albània, Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Hongria, Romania, Grècia, Bulgària, Itàlia i Eslovènia, i les aigües i l'espai aeri dels mars Adriàtic i Jònic al nord dels 39º latitud nord (Nota: el secretari de defensa William Cohen va aprovar la concessió de la medalla de la campanya de Kosovo als següents vaixells de la Marina per participar en aquesta campanya com a excepció a la regla de 30 dies consecutius que es descriu a continuació: "USS Norfolk; USS Miami, USS Boise; USS Albuquerque, USS Nicholson, USS Philippine Sea, and USS Gonzalez).

Campanya de defensa de Kosovo[modifica]

De l'11 de juny de 1999 al 31 de desembre de 2013. L'àrea d'operacions inclou la superfície total terrestre i l'espai aeri de Sèrbia (inclòs Kosovo), Montenegro, Albània, Macedònia i les aigües i l'espai aeri del mar Adriàtic a menys de 12 milles nàutiques del litoral de Montenegro, Albània i Croàcia al sud de 42 graus i 52 minuts de latitud nord.

Requeriments[modifica]

Els membres del servei han de ser membres de bona fe d'una unitat que participi o tingui suport directe en l'operació durant 30 dies consecutius a l'àrea d'operacions o durant 60 dies no consecutius, sempre que aquest suport impliqui entrar a l'àrea d'operacions o es reuneixi un dels criteris següents:

  • Participar en un combat real, o deure igual de perillós que el de combat, durant l'operació amb oposició armada, independentment del temps a la zona d'operacions;
  • Mentre participa en l'operació, independentment del temps, es troba ferit o ferit i requereix una evacuació mèdica de la zona d'operacions.
  • Mentre participava com a membre de la tripulació aèria assignat regularment, volava sortides a, fora, dins o sobre la zona d'operacions en suport directe de les operacions militars.[3]

Fases i dispositius de la campanya[modifica]

Períodes de campanya de la Medalla de la Campanya de Kosovo[modifica]

Períodes de campanya consolidats per a tots els serveis
Nom de la campanya Data d'inici Data de finalització
Campanya Aèria de Kosovo [a] 24 de març de 1999 10 de juny de 1999
Campanya de Defensa de Kosovo [a] 11 de juny de 1999 31 de desembre de 2013 [1]

Qualsevol de les dues campanyes

Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt

Ambdues campanyes

Bronze star
Bronze star
Plantilla:Ribbon devices/alt

Les estrelles del servei s'atorguen per participar tant en la Campanya Aèria com en la Campanya de Defensa. Es poden concedir dues estrelles de servei sempre que es realitzin dos campanyes separades, que superin els requisits de 30/60 dies, tant a la campanya de defensa com aèria. La Medalla de la Campanya de Kosovo sempre es concedeix amb almenys una estrella de servei.[4] La insígnia d'operació de combat de la Flota també està autoritzada per a certs mariners.

Aspecte[modifica]

DESCRIPCIÓ I SIMBOLISME

Anvers

Al centre d'un medalló de bronze, dues muntanyes amb un pas entre elles descansen davant d'una fèrtil vall i sobre una corona composta de dues garbes estilitzades de blat. Darrere de les muntanyes, un sol naixent i superposat sobre els rajos del sol hi ha les paraules, en dues línies, KOSOVO CAMPAIGN. La corona de gra estilitzada reflecteix el caràcter agrícola de la zona i la seva economia i simbolitza els drets humans bàsics, alhora que il·lumina el desig de tothom de pau, seguretat i prosperitat. El terreny rocós, la vall fèrtil i el port de muntanya fan referència als Alps Dinartics i al teatre d'operacions de la campanya. La sortida del sol denota l'aparició d'una nova era d'unitat i esperança, el dret a forjar un futur de llibertat, progrés i harmonia; complint així l'objectiu de l'Aliança.

Revers

Al centre d'un medalló de bronze, esbós d'un mapa de la província iugoslava de Kosovo. Sota el mapa hi ha una estrella de tres puntes. En un cercle que envolta el mapa i l'estrella hi ha les paraules IN DEFENSE OF HUMANITY(EN DEFENSA DE LA HUMANITAT). L'esquema de la província de Kosovo denota la zona de conflicte i es combina amb l'estrella de l'OTAN, els punts cardinals destacats de la brúixola, que significa els participants de l'Aliança que van estabilitzar la regió i van proporcionar un alleujament massiu. La inscripció reforça l'objectiu de l'acció militar realitzada durant la campanya.

Cinta

La cinta està formada per ratlles vermelles, blanques i blaves d'igual amplada al centre; la cinta a la dreta de l'usuari és de color blau fosc i s'adossa a la ratlla vermella; la cinta a l'esquerra del portador és de color vermell i s'adossa a la ratlla blava. Els colors de l'Aliança OTAN van suggerir el vermell, el blanc i el blau, i les ratlles vermelles, blanques i blaves representen els colors de la bandera dels Estats Units.[3]

Notes[modifica]

Zones de combat

P-1: Quines zones geogràfiques es consideren zones de combat? A-1: Les zones de combat són designades per una ordre executiva del president com a àrees en les quals les Forces Armades dels Estats Units participen o han participat en combat. Actualment hi ha tres zones de combat d'aquest tipus (incloent l'espai aeri situat a sobre de cadascuna): les zones de la península Aràbiga, a partir del 17 de gener de 1991: el golf Pèrsic, el Mar Roig, el golf d'Oman, la part del mar Aràbia al nord de 10° de latitud nord i a l'oest del 68° de longitud est, el golf d'Aden i els països de Bahrain, Iraq, Kuwait, Oman, Qatar, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units.
Zona de Kosovo, a partir del 24 de març de 1999: República Federal de Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro), Albània, el mar Adriàtic i el mar Jònic al nord del paral·lel 39.
La llei pública 104-117 designa tres parts de l'antiga Iugoslàvia com a zona de tasques perilloses qualificades, que han de ser tractades com si es tractés d'una zona de combat, a partir del 21 de novembre de 1995: Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Macedònia.[5]

La medalla de la campanya de Kosovo passa a la medalla expedicionària de les forces armades

Per Amaani Lyle
Servei de Premsa de les Forces Americanes

WASHINGTON, 24 de setembre de 2013 - El Departament de Defensa ha anunciat la transició de la Medalla de la Campanya de Kosovo a la Medalla Expedicionària de les Forces Armades, a partir de l'1 de gener de 2014.

En un memoràndum del 19 de setembre, la subsecretària en funcions de personal i preparació en funcions, Jessica L. Wright, va afirmar que la KCM va reconèixer les contribucions significatives del personal militar nord-americà en suport a l'Operació Joint Guardian des del 1999 com a part de la força de Kosovo liderada per l'OTAN.

"Les contribucions del personal militar dels EUA han estat fonamentals per acabar amb les hostilitats obertes i per reduir les tensions ètniques, permetent la reducció dramàtica dels nivells de força durant l'última dècada", va assenyalar Wright.

Com que contingències menors de forces nord-americanes continuen donant suport a l'Operació Joint Guardian i al quarter general de l'OTAN a Sarajevo, l'AFEM reconeixerà en conseqüència el suport a les operacions als Balcans, segons el memorandum.

L'àrea d'elegibilitat de l'AFEM reflecteix la de la KCM, va explicar Wright, amb l'addició de Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Hongria. L'àrea elegible també comprèn l'espai aeri i terrestre serbi, incloent Vojvodina, Montenegro, Albània, Macedònia i els vaixells navals dels Estats Units que operen al mar Adriàtic. El Manual del Departament de Defensa 1348.33, Volum 2, "Manual de condecoracions i guardons militars" conté criteris d'elegibilitat específics.[6]

Notes a peu[modifica]

  1. 1,0 1,1 Campaign period authorized by Department of Defense Manual 1348.33 Volume 2, dated 23 November 2010

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Defense, U.S. Department of. «Kosovo Campaign Medal Shifts to Armed Forces Expeditionary Medal». U.S. Department of Defense. [Consulta: 1r gener 2014].
  2. 2,0 2,1 «Army Regulation 600–8–22 Military Awards». Army Publishing Directorate. Arxivat de l'original el 22 July 2011. [Consulta: 24 gener 2016].
  3. 3,0 3,1 «Kosovo Campaign Medal Medal». Arxivat de l'original el 14 de novembre 2015. [Consulta: 29 maig 2015].
  4. «Defense.gov News Release: KOSOVO CAMPAIGN MEDAL APPROVED». Arxivat de l'original el 14 July 2015. [Consulta: 29 maig 2015].
  5. «Combat Zones - Internal Revenue Service». www.irs.gov.
  6. «Defense.gov News Article: Kosovo Campaign Medal Shifts to Armed Forces Expeditionary Medal». [Consulta: 29 maig 2015].