Melé

De Viquipèdia
Una melé en formació
Disposició de la melé

Melé (del francès mêlée, mesclada o d'aquest darrer mot en occità. scrum en anglès) és un terme del rugbi que entra dins el vocabulari del rugbi català per influència del rugbi francès. Es tracta d'una jugada, realitzada per decisió de l'àrbitre com a conseqüència d'una falta, que té lloc en el mateix punt on s'ha comès. Els vuit davanters de tots dos equips, formant un bloc de tres línies solidàries agafades per les espatlles, s'obstinen en el mateix moment que un jugador introdueix la pilota al mig.

En el joc, hi ha un altre tipus de melé, anomenada melé espontània o "maul" en anglès: els jugadors avancen agrupats cap a la línia d'assaig de l'adversari, amagant la pilota.

La paraula francesa "mêlée", existeix d'ençà el segle xi, ve del verb "mêler", provinent del llatí vulgar "misculare" (llatí clàssic: "miscere" = barrejar) que abans d'aplicar-se al rugbi, volia dir aglomeració sense ordre de persones, com podia passar en els combats. De fet el rugbi transforma la significació originària, puix que la melé del rugbi és una aglomeració ordenada de persones.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melé
Vegeu Melé en el Viccionari, el diccionari lliure.