Mikado

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Per a altres significats, vegeu «Bastonets xinesos».
Per a altres significats, vegeu «Mikado (desambiguació)».
Infotaula jocMikado
Tipus joc d'habilitat
Modifica dades a Wikidata
Una partida de Mikado
El Mikado gegant de la Cabanyada de l'Empordà 2006

El mikado o bastonets xinesos és un joc de destresa, que recalca sobretot l'habilitat del control de moviments de la mà, motricitat fina, i coordinació ull-mà.

Consisteix d'un feix de peces primes, de colors i rectes; són d'aproximadament 20 centímetres de llarg i d'un gruix cilíndric d'aproximadament 5 mil·límetres més o menys de diàmetre cadascuna de les vares, això també depèn del fabricant. Comunament són de bambú i d'altres materials.

Joc del Mikado del segle XVII

Els bastonets són de colors comuns: vermell, verd, groc i blau, i de tots els bastonets, solament un d'ells és de color negre, o en alguns casos blanc; aquest bastonet és únic i important al joc. A part del bastonet negre (o blanc), els altres bastonets de colors són de quantitats diverses, i tenen valors de punts diferents segons un color o un altre; sent, per tant, el de més valor el bastonet únic.

Història[modifica]

Semblaria que una descripció del joc de Mikado aparegui en escrits budistes del segle V aC. Es tracta certament d'un joc ancestral, i la senzillesa va permetre la seva expansió en diverses civilitzacions, amb variants múltiples.

En el segle XIX ja apareix a Europa amb el nom de bastonets. Els bastonets duien a les seves extremitats dels símbols similars als jocs de cartes (rei, reina, cavall, sota).

El joc[modifica]

Dos, tres o quatre jugadors poden participar, i en el joc guanya qui acumuli més punts, o qui arribi a certa quantitat determinada de punts.

El joc s'inicia amb un jugador prenent el feix de vares amb seva mà o mans, i permetent que les puntes toquin la superfície, dura, horitzontal, llisa i plana on es va a jugar. De seguida, es solta el conjunt de bastonets i es deixa que caiguin a l'atzar. Després que tot moviment hagi acabat, el següent és recol·lectar peça per peça així, totes les possibles, això sense permetre cap moviment d'un altre o altres dels bastonets que no sigui l'intencionat a ser recollit; un sol jugador per cada intent.

Solament el bastonet a ser recollit pot ser l'únic en moviment; si un altre o altres dels bastonets són moguts, intencionadament o no, per algun altre bastonet, o per la mà del jugador, o si es detectés algun moviment distret sobre els bastonets per part del jugador, el seu torn acabarà i el següent participant intentarà recollir bastonets.

En una variació del joc, el bastonet negre (o blanc) és permès a ser utilitzat com una eina auxiliar a rescatar altres bastonets.

Colors[modifica]

En algunes versions del joc cada bastonet té un valor associat, que se sap pel codi de colors que porta.

Nom Codi de colors Valor Quantitat Total
Mikado línia blava en espiral (o bastonet negre) 20 1
Mandarí blau-vermell-blau 10 5
Bonzen (jap. bōzu / Bonze) vermell-blau-vermell-blau-vermell 5 5
Samurai vermell-groc-blau 3 15
Kuli (xin. guli per "treballador") vermell-blau 2 15
41 pals

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mikado Modifica l'enllaç a Wikidata