Vés al contingut

Mitologia comparada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Alguns mites

La mitologia comparada és l'estudi comparatiu dels mites procedents de diferents cultures, en un intent d'identificar temes i característiques comunes.[1] Busca establir els mitemes o històries subjacents a les variants concretes, que expliquen les grans preguntes de la humanitat a partir d'una sèrie de relats bàsics. Segons Carl Gustav Jung, aquests relats correspondrien a l'inconscient col·lectiu i per això no depenen dels contactes entre cultures. Altres, com Georges Dumézil, prefereixen el comparatisme per explicar justament aquestes relacions culturals a través dels mètodes antropològics o de la filologia.

La comparació es pot dur a terme per temes o per la forma dels mites, per tant es poden analitzar similituds entre noms de divinitats o canvis que es deuen a la transmissió oral o bé analitzar com resol cada cultura una mateixa història (punt de vista estructural).

Referències

[modifica]
  1. Littleton (1973) p. 32.

Bibliografia

[modifica]
  • Littleton, C. The New Comparative Mythology: An Anthropological Assessment of the Theories of Georges Dumezil. Berkeley: University of California Press, 1973.

Vegeu també

[modifica]