Mizmar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalMizmar
Un músic egipci tocant un mizmar, al centre de la imatge Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstrument aeròfon de llengüeta doble Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs422.112.2 Modifica el valor a Wikidata

A la música àrab, un mizmār (Àrab: مزمار; plural مَزَامِير mazāmīr) és qualsevol instrument de vent de llengüeta simple o doble.  A Egipte, el terme mizmar normalment es refereix a la xeremia, que és anomenada zurna a Turquia.

Mizmar també és un terme utilitzat per anomenar també un grup de músics, normalment un duo o un trio, que toquen un mizmar amb acompanyament d'un o dos bombos de doble membrana, coneguts al món àrab com tabl baladi o senzillament tabl. A Egipte els mizmars normalment es toquen als casaments o per acompanyar la dansa oriental.

Al Líban, els Territoris palestins i Síria, està influenciat pel zurna turc, una versió més aguda del mizmar, que també pot ser conegut en aquells països com a zamr (زمر) o zamour, així com mizmar.[1] A Algèria un instrument similar és l'anomenada ghaita o rhaita (غيطة).[2] Així com amb la dansa oriental, el mizmar pot acompanyar el dabke, un ball folklòric, line dance, fet a Líban, Síria, Palestina i Iraq.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Berger, Shlomo; Brocke, Michael; Zwiep, Irene. Zutot 2002. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 2003, p. 133. ISBN 1402013248. 
  2. «Oriental Oboes and Shawms». Arxivat de l'original el 2017-06-16. [Consulta: 23 juliol 2017].