Mode de gerència de sistema

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El mode de gerència de sistema (System Management Mode, SMM, en anglès) és una manera d'operació llançada per primera vegada amb l'Intel 386SL i disponible a microprocessadors posteriors de l'arquitectura x86, en el qual és suspesa tota l'execució normal (incloent-hi el sistema operatiu), i és executat un programari especial separat en una manera d'alt privilegi (usualment un depurador a microprogramari o assistit per maquinari). Alguns usos comuns de l'SMM són: per emular el maquinari de la targeta mare que no està implementada o té errors, operacions de gerència d'energia, com encesa de ventiladors, per emular un ratolí o un teclat PS/2 des d'un USB, funcions de seguretat del sistema, com apagar l'ordinador quan hi ha una massa alta temperatura a la CPU o Configuració del sistema, com per exemple en els ordinadors notebook de Toshiba i IBM. A l'SMM s'hi entra mitjançant la SMI, interrupció de gerència del sistema (system management interrupt), que és causada per:

  • El maquinari de la targeta mare enviant un senyal per mitjà d'un pin designat del xip processador. Aquest senyal pot ser un esdeveniment independent, o disparat pel programari del sistema via una lectura d'I/O d'una localització considerada especial per la lògica de la targeta mare (el port $ B2 és comú).
  • Una escriptura d'E/S cap a una localització que el firmware ha sol·licitat perquè el xip del processador actuï.

Problemes[modifica]

  • Ja que el codi de SMM (controlador de SMI) està instal·lat pel firmware del sistema (BIOS), el sistema operatiu i el codi del SMM poden tenir expectatives sobre els paràmetres del maquinari que siguin incompatibles, per exemple diferents opcions de com ha de ser iniciat l'APIC.
  • Les operacions en el SMM prenen temps de CPU fora del sistema operatiu, ja que l'estat de la CPU ha de ser emmagatzemat a la memòria (SMRAM) i qualsevol cache writeback ha de ser netejat. Això pot desviar el comportament de temps real i causar que es perdin ticks de rellotge.
  • Pot ser necessari un analitzador lògic digital per determinar si el SMM està actuant.
  • Recuperant el codi del controlador del SMI per a analitzar-lo per errors, vulnerabilitats, i secrets requereix un analitzador lògic o desacoblar el firmware del sistema.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]