BIOS

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
BIOS: Sistema bàsic d'entrada/sortida
Elitegroup 761GX-M754 - AMIBIOS (American Megatrends) in a Winbond W39V040APZ-5491.jpg
Xip de ROM amb BIOS
Emmagatzemada en:
Principals Fabricants:
Pantalla de configuració d'una BIOS Award

BIOS (Basic Input/Output System, sistema bàsic d'entrada/sortida). És el primer programa que s'executa a una computadora quan s'engega. La seva funció principal és la de carregar i inicialitzar el sistema operatiu. Quan l'ordinador s'engega, la primera cosa que fa el BIOS és inicialitzar i identificar els dispositius, com ara el teclat, la targeta gràfica, el lector de CD i tot el maquinari.[1] [2][3]

La BIOS és un firmware present en els ordinadors, conté les instruccions més elementals perquè puguin funcionar i exercir adequadament, poden incloure rutines bàsiques de control dels dispositius.

El Firmware o programació en ferm com alguns l'anomenen no és més que un bloc d'instruccions per a propòsits molt concrets, aquests dispositius estan gravats en una memòria de només lectura o ROM, estableixen la lògica de més baix nivell,-i això per què-, per poder controlar els circuits electrònics d'un dispositiu de qualsevol tipus. Ara al firmware se li considera un híbrid entre el Software i el Hardware, en estar integrat en la part electrònica, pertany al maquinari, però alhora també és Programari, ja que proporciona lògica i s'estableix en un llenguatge de programació, en aquest cas el codi Assembler.

El BIOS és un petit programa, que normalment és a un xip ROM (PROM, EPROM, CMOS o Flash) que és a alguns circuits impresos, principalment plaques base o controladores SCSI. Normalment està programat en llenguatge assemblador. A més, controla l'engegada de l'ordinador i fa la comprovació i detecció inicial de dispositius o POST (Power On Self Test).

Un xip BIOS també permet modificar a alguns paràmetres de la seva configuració mitjançant una interfície d'usuari com configurar el maquinari, configurar el rellotge del sistema, habilitar o deshabilitar dispositius... paràmetres que abans s'havien de fer al circuit imprès mitjançant jumpers.

La feina principal del BIOS és establir uns mètodes d'entrada-sortida estàndards per als perifèrics i els dispositius. Fa que qualsevol sistema operatiu els pugui fer funcionar sense haver d'adaptar-s'hi.

Virus[modifica | modifica el codi]

Hi ha com a mínim tres diferents amenaces de virus diferents conegudes, de les quals dues foren creades per motius de demostració.

CIH[modifica | modifica el codi]

Fou un virus que era capaç d'eliminar el contingut de la memòria ROM, fent el sistema informàtic inestable. Aparegué per primera vegada a mitjans del 1998 i començà a ser actiu durant l'abril de 1999. Per a reparar la BIOS, la memòria Flash ROM s'havia d'extraure de la placa base i ser reprogramada. Això fou possible, ja que el virus era específic per al xip de la placa base Intel i430TX, i els sistemes operatius més comuns de l'època eren els basats en la família Windows 9x, que permetia accés directe al maquinari a tots els programes.

Black Hat 2006[modifica | modifica el codi]

Era una demostració tècnica creada per John Heasman, expert en seguretat per a la conferència Black Hat Security Conference de 2006, on mostrava com es podien elevar els permisos per a llegir memòria física, utilitzant procediments que reemplaçaven les funcions normals guardades en la memòria flash.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Ref — System BIOS». PCGuide. [Consulta: 6 desembre 2014].
  2. Kildall, Gary A. CP/M 1.1 or 1.2 BIOS and BDOS for Lawrence Livermore Laboratories, juny 1975. 
  3. Kildall, Gary A. «The History of CP/M, THE EVOLUTION OF AN INDUSTRY: ONE PERSON'S VIEWPOINT» p. 6–7. Dr. Dobb's Journal of Computer Calisthenics & Orthodontia, gener 1980. [Consulta: 3 juny 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: BIOS Modifica l'enllaç a Wikidata