Disc flexible

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Disquet)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula maquinariUnitats de 8 ", 5 ¼", i 3 ½ "
Floppy Disk Drives 8 5 3.jpg
Disc flexible de 3,5 polzades
Inventat per IBM (8"),
Shugart(5¼"),
Sony(3½")
Connecta a

Controlador via:

  • cable
Modifica les dades a Wikidata

Un disc flexible o disquet (floppy disk) és un dispositiu d'emmagatzemament de dades format per una peça circular de material magnètic que permet la gravació i la lectura de dades. És fi, flexible i tancat en una caixa fina quadrada o rectangular de plàstic. Durant la dècada del 2000, han estat majoritàriament substituïts per discs òptics i pels dispositius de memòria flaix. Han existit tres mides principals de disquets per a PC: 8 polzades, 5 ¼ polzades, 3½ polzades

Disquets de (8"), (5¼") i (3½")

Els disquets es llegeixen i s'escriuen mitjançant un dispositiu anomenat disquetera (o FDD, de l'anglès Floppy Disk Drive). En alguns casos és un disc més petit que el CD. La disquetera és el dispositiu o unitat lectora/gravadora de disquets, i ajuda a introduir-lo per guardar la informació. Aquest tipus de dispositiu d'emmagatzematge és vulnerable a la brutícia i els camps magnètics externs, per la qual cosa, en molts casos, deixa de funcionar.

Història[modifica]

Lector de disc 3 1/2.
Un unitat de disquet de 8 polzades amb un disquet parcialment inserit.

L'any 1967, IBM va encarregar al seu centre de desenvolupament d'emmagatzematge de San José (Califòrnia), sota la direcció d'en Alan Shugart, una nova tasca: desenvolupar un sistema senzill i barat per a carregar microcodi en els seus ordinadors System/370.

Formats[modifica]

Les mides dels disquets solen denominar-se utilitzant el Sistema Anglosaxó d'Unitats, fins i tot en els països en què el Sistema Internacional d'Unitats és l'estàndard, sense tenir en compte que, en alguns casos, aquests estan definits en el sistema mètric (per exemple el disquet de 3 ½ polzades mesura en realitat 9 cm). De forma general, les capacitats dels discs formatats s'estableixen en termes de kilobytes binaris (1 sector sol tenir 512 bytes). No obstant això, les mides recents dels discos se solen denominar en estranyes unitats híbrides, és a dir, un disc de "1,44 megabytes" té en realitat 1.44 × 1000 × 1024 bytes , i no 1.44 × 1024 × 1024 bytes, ni 1.44 × 1000 × 1000.

Referint-nos exclusivament a l'àmbit del PC, els disquets només han existit en dos formats físics considerats estàndard, el de 5 ¼" i el de 3 ½". En format de 5 ¼", l'IBM PC original només tenia unitats de 160 KB, a causa del fet que aquestes unitats només aprofitaven una cara dels disquets.

Després, amb la incorporació del PC XT van venir les unitats de doble cara amb una capacitat de 360 KB (DD o doble densitat), i més tard, amb l'AT, la unitat d'alta densitat (HD) i 1,2 MB. El format de 3 ½" IBM el va imposar en els seus models PS/2. Per a la gamma 8.086 les de 720 KB (DD o doble densitat) i en les posteriors les de 1.44MB. (HD o alta densitat) que són les que perduren. En aquest mateix format, també va sorgir un nou model de 2,88 MB. (EHD o extra alta densitat), que no va aconseguir popularitzar.

Ús en l'actualitat[modifica]

Aquesta unitat està quedant obsoleta i són molts els ordinadors que ja no l'incorporen, per l'aparició de nous dispositius d'emmagatzematge més manejables, que a més disposen de molta més memòria física, com ara les memòries USB. Una memòria USB d'1 GB (gigabyte) de memòria equival a 900 disquets aproximadament. De fet, ja en alguns països aquest tipus d'unitat no s'utilitza causa de la seva obsolescència.

Impacte en la societat[modifica]

Un disquet de 5,25"
Un disquet de 3,5"

Els disquets (el nom va ser escollit per ser similar a la paraula "casset"), van gaudir d'una gran popularitat a les dècades dels vuitanta i els noranta, usant-los a ordinadors domèstics i personals com Apple II, Macintosh, MSX 2/2 +/Turbo R, Amstrad PCW, Amstrad CPC 664 i Amstrad CPC 6.128 (i opcionalment Amstrad CPC 464), ZX Spectrum +3, Commodore 64, Amiga i IBM PC per distribuir programari, emmagatzemar informació de forma ràpida i eficaç, transferir dades entre ordinadors i crear petites còpies de seguretat, entre altres usos. Molts emmagatzemaven de manera permanent el nucli dels seus sistemes operatius en memòries ROM, però guardaven els seus sistemes operatius en un disquet, com passava amb CP/M o, posteriorment, amb DOS.

També va ser utilitzat en la indústria dels videojocs, quan Nintendo va crear un format propi de disquet, semblant a l'actual de 3 1/2, per utilitzar amb un perifèric dissenyat per a la consola Famicom anomenat Famicom Disk Drive. No obstant això, només es va llançar al Japó. També es venien disquets en blanc, per gravar jocs al carrer, mitjançant màquines automàtiques instal·lades en alguns llocs del Japó.

Amb l'arribada de la dècada dels noranta, l'augment de la mida del programari va fer que molts programes es distribuïssin en conjunts de disquets. Cap a mitjans dels noranta, la distribució del programari va ser migrat gradualment cap al CD-ROM, i es van introduir formats de còpies de seguretat de major densitat, com els discs Zip de Iomega. Així mateix, en grans, mitjanes i fins i tot petites empreses, les còpies de seguretat van començar a efectuar-se de manera sistemàtica en cintes magnètiques d'alta capacitat i molt baix cost, com cintes d'àudio digitals (DAT) o streamers. Amb l'arribada de l'accés total a la Internet, de les xarxes Ethernet barates i de les memòries flash o USB de baix cost, els disquets han deixat de ser necessaris per a la transferència ràpida de dades.

L'aparició i comercialització a gran escala d'unitats gravadores de discs òptics i compactes, i d'unitats de CD gravable i re-gravable (CD-R / CD-RW), l'abaratiment exponencial i progressiu dels seus costos de producció i preus de venda al consumidor, i la seva introducció gradual i posterior generalització en la majoria d'ordinadors personals i de llars, així com la innovació de nous formats i estàndards (CD de 80 minuts, d'alta densitat, DVD, DVD de doble cara o doble capa, HD DVD, Blu-Ray, etc.) que a poc a poc van multiplicant la capacitat i velocitat d'emmagatzematge, han permès la substitució gradual dels enutjosos sistemes de cinta magnètica per accessibles i ràpids sistemes de disc òptic com a suport principal i generalitzat de còpies de seguretat. Un intent a finals dels noranta (sense èxit en el mercat), de continuar amb els disquets va ser el SuperDisk (LS-120), amb una capacitat de 120 MB (en realitat 120.375 MiB[1]), amb un lector compatible amb els disquets estàndard de 3½ polzades.

Un disquet de 3 ", utilitzat àmpliament en equips Amstrad CPC.

La clau d'aquest desplaçament progressiu està en el major cost per bit de la superfície magnètica enfront de la superfície d'un mitjà òptic, la seva major fragilitat (necessiten ser protegits del contacte amb l'exterior, de la pols, la llum, canvis d'humitat i temperatura, electricitat estàtica, mitjançant sobres protectors o tancaments hermètics al buit), així com a la major complexitat i cost de producció del mecanisme lector/gravador d'una unitat de disc magnètic, tant si és fix com flexible, davant de la simplicitat del sistema lineal i d'una sola capa, per làser i revolució constant, de la unitat lectora i gravadora d'un mitjà òptic.

No obstant això, molts fabricants es neguen a suprimir la unitat de disc dels seus equips personals per raons de compatibilitat i perquè els departaments de la tecnologia de la informació de moltes empreses aprecien un mecanisme de transferència de fitxers integrat que sempre funcionarà correctament sense requerir cap mena de Controlador de dispositiu o Ubuntu (més enllà del de la mateixa BIOS). Apple Computer va ser el primer fabricant que va eliminar el maquinari en un dels seus ordinadors amb el model iMac el 1998, i Dell va fer que la disquetera fos opcional en alguns dels seus models el 2003. Actualment molts equips no inclouen una unitat de disquet instal·lada, encara que es pot afegir com opció en tot moment, ja que continua havent-hi suport a les actuals plaques mare ATX i les seves corresponents BIOS. No obstant això, fins ara, aquests moviments encara no han marcat el fi del disquet com a mitjà popular d'emmagatzematge i intercanvi de dades.

Referències[modifica]

  1. 6.848 cilindres x 36 blocs/cilindre x 512 bytes, consulteu http://linuxcommand.org/man_pages/floppy8.html

Enllaços externs[modifica]