SCSI

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Connectors SCSI

Small Computer System Interface (Interfície de Sistema de Petits Ordinadors), o SCSI (pronunciat Scuzzy), és un conjunt de normes per a connectar físicament i transferir dades entre ordinadors i perifèrics. Les normes SCSI defineixen ordres, protocols i interfícies elèctriques i òptiques. SCSI s'utilitza més comunament per a discs durs i unitats de cinta, però pot connectar una àmplia gamma d'altres aparells, incloent-hi escànners i lectors de CD.[1] L'estandàrd SCSI defineix conjunts d'ordres per a tipus de perifèrics específics; la presència de «desconegut» com un d'aquests tipus vol dir que en teoria es pugui utilitzar com a interfície a gairebé qualsevol aparell, però la norma és altament pragmàtica i direccionada a requisits comercials.

Característiques[modifica | modifica el codi]

  • SCSI és una interfície intel·ligent: amaga la complexitat del format físic. Tots els aparells es connecten al bus SCSI de forma similar.
  • SCSI és una interfície de perifèrics: fins a 8 o 16 dispositius poden ser connectats a un únic bus. Hi pot haver qualsevol nombre de hosts i perifèrics però hi hauria d'haver com a mínim un host.
  • SCSI és una interfície de buffer: utilitza signals del protocol handshake (salutació inicial) entre aparells. SCSI-1 i SCSI-2 tenen l'opció de verificació d'error de paritat. Començant amb SCSI-U160 (part de SCSI-3) totes les ordres i dades són verificats per un checksum CRC32.
  • SCSI és una interfície d'igual a igual: el protocol SCSI defineix comunicació d'host a host, host a perifèric, perifèric a perifèric. Tanmateix la majoria dels perifèrics són exclusivament SCSI targets, incapaços d'iniciar transaccions SCSI els mateixos. Per això, les comunicacions perifèric a perifèric són inusuals, però possibles en la majoria de les aplicacions de SCSI. El xip Symbios Logic 53C810 és un exemple d'una interfície d'host PCI que pot servir com a SCSI target.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. David Cuesta Frau i Carlos Sastre Mengual. El PC: estructura i programació.. Ed. Univ. Politéc. Valencia, 2005. ISBN 8497058119 [Consulta: 9 febrer 2009]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: SCSI Modifica l'enllaç a Wikidata