SCSI

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Connectors SCSI

Small Computer System Interface (Interfície de Sistema de Petits Ordinadors), o SCSI (pronunciat Scuzzy), és un conjunt de normes per a connectar físicament i transferir dades entre ordinadors i perifèrics. Les normes SCSI defineixen ordres, protocols i interfícies elèctriques i òptiques. SCSI s'utilitza més comunament per a discs durs i unitats de cinta, però pot connectar una àmplia gamma d'altres aparells, incloent-hi escànners i lectors de CD.[1] L'estandàrd SCSI defineix conjunts d'ordres per a tipus de perifèrics específics; la presència de «desconegut» com un d'aquests tipus vol dir que en teoria es pugui utilitzar com a interfície a gairebé qualsevol aparell, però la norma és altament pragmàtica i direccionada a requisits comercials.

Característiques[modifica]

  • SCSI és una interfície intel·ligent: amaga la complexitat del format físic. Tots els aparells es connecten al bus SCSI de forma similar.
  • SCSI és una interfície de perifèrics: fins a 8 o 16 dispositius poden ser connectats a un únic bus. Hi pot haver qualsevol nombre de hosts i perifèrics però hi hauria d'haver com a mínim un host.
  • SCSI és una interfície de buffer: utilitza signals del protocol handshake (salutació inicial) entre aparells. SCSI-1 i SCSI-2 tenen l'opció de verificació d'error de paritat. Començant amb SCSI-U160 (part de SCSI-3) totes les ordres i dades són verificats per un checksum CRC32.
  • SCSI és una interfície d'igual a igual: el protocol SCSI defineix comunicació d'host a host, host a perifèric, perifèric a perifèric. Tanmateix la majoria dels perifèrics són exclusivament SCSI targets, incapaços d'iniciar transaccions SCSI els mateixos. Per això, les comunicacions perifèric a perifèric són inusuals, però possibles en la majoria de les aplicacions de SCSI. El xip Symbios Logic 53C810 és un exemple d'una interfície d'host Peripheral Component Interconnect que pot servir com a SCSI target.

Referències[modifica]

  1. David Cuesta Frau i Carlos Sastre Mengual. El PC: estructura i programació.. Ed. Univ. Politéc. Valencia, 2005. ISBN 8497058119 [Consulta: 9 febrer 2009]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: SCSI Modifica l'enllaç a Wikidata