Serial ATA

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: ESATA)
Jump to navigation Jump to search
SATA: Serial Advanced Technology Attachment

Ports SATA en una placa base o placa mare.
Ports SATA en una placa base o placa mare.

Tipus massiu intern
Història de producció
Data de disseny 2003
Substitueix ATA o IDE
Especificacions
Connectable en calent Si, amb suport d'altres components del sistema.
Extern Si, amb eSATA. I per USB, amb casi o caixa externa.
Cable Cable pla
Pins 7
Patillatge
Pin 1 GND
Pin 2 HT+/DR+
Pin 3 HT-/DR- Transmissió diferencial -
Pin 4 GND Terra
Pin 5 HR-/DT- Recepció diferencial -
Pin 6 HR-/DT+ Recepció diferencial+
Pin 7 GND Terra

Serial ATA o S-ATA (acrònim de Serial Advanced Technology Attachment) és una interfície de transferència de dades entre la placa mare i alguns dispositius d'emmagatzematge, com pot ésser el disc dur, o bé d'altres dispositius d'altes prestacions que encara s'estan desenvolupant. Serial ATA substitueix la tradicional Parallel ATA o P-ATA (estàndard que també és conegut com a IDE o ATA). El S-ATA proporciona velocitats més altes, més aprofitament quan hi ha diversos discos, més longitud de cable de transmissió de dades i capacitat per a connectar discos en calent (amb l'ordinador encès).

Actualment és una interfície extensament acceptada i estandarditzada a les plaques mares de PC. L'Organització Internacional Serial ATA (SATA-IO) és el grup responsable de desenvolupar i conduir l'adopció d'especificacions estandarditzades de Serial ATA.

Velocitats[modifica]

En referir-se a velocitats de transmissió, convé recordar que de vegades es confonen les unitats de mesura, i que les especificacions de la capa física es refereixen a la taxa real de dades, mentre que altres especificacions es refereixen a capacitats lògiques.

La primera generació s'especifica en velocitats de 150 MB per segon, també coneguda per SATA 150 MB/s o Serial ATA-150. Actualment es comercialitzen dispositius SATA II , a 300 MB/s, també coneguda com a Serial ATA-300 i els SATA III , a 600 MB/s, que inclouen una velocitat de 600 MB/s estàndard.

Els discs que suporten la velocitat de 3 Gb/s són compatibles amb un bus d'1,5 Gb/s.

En la següent taula es mostra el càlcul de la velocitat real d'SATAI 05/01 Gb/si SATAII 3 Gb/s:

SATA I SATA II SATA III
Freqüència 1500 MHz 3000 MHz 6000 MHz
Bits/clock 1 1 1
Codificació 8b10b 80% 80% 80%
Bits/Byte 8 8 8
Velocitat real 150 MB/s 300 MB/s 600 MB/s

Topologia[modifica]

SATA és una arquitectura "punt a punt". Això vol dir que la connexió entre el port i el dispositiu és directa i que cada dispostiu es connecta de manera directa amb la seva controladora SATA. En això es diferencia dels antics sistemes PATA a on, per cada interfície, es podien connectar dos dispositius diferenciats com mestre i esclau.

SATA Extern[modifica]

Va ser estandarditzat a mitjans de 2004, amb definicions específiques de cables, connectors i requisits del senyal per unitats eSATA externes. eSATA es caracteritza per:

  • Velocitat deSATA en els discs externs (s'han mesurat 115 MB / s amb RAID externs)
  • Sense conversió de protocols d'PATA / SATA a USB / Firewire, totes les característiques del disc estan disponibles per l'amfitrió.
  • La longitud de cable es restringeix a 2 metres; USB i Firewire permeten grans distàncies.
  • Es va augmentar el voltatge de transmissió mínim i màxim a 500 mV - 600 mV (de 400 mV - 600 mV)
  • Voltatge rebut disminuït a 240 mV - 600 mV (de 325 mV - 600 mV)
  • Capacitat de disposició dels discs en RAID 0 i RAID

Actualment, la majoria de les plaques bases han començat a incloure connectors eSATA, també és possible utilitzar targetes de bus o targetes PC-Card i CardBus per a portàtils que encara no integren el connector.

Alternatives[modifica]

També en SCSIW s'està preparant un sistema en sèrie, que a més és compatible amb SATA, és a dir, es podran connectar discs SATA en una controladora SAS (Serial Attached SCSI ). El Serial ATA transfereix les dades per un bus de 7 fils molt més prim i fi que l'anterior Parallel ATA que ho feia per un 80 o 40 fils, el que permet una major circulació d'aire en ventilació dins l'equip disminuint així la seva escalfament intern i extern.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Serial ATA Modifica l'enllaç a Wikidata