Moneda de plata

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Les monedes de plata s'han utilitzat des de temps immemorial, el denari romà n'és l'exemple més conegut a Europa. De fet en l'actualitat segueixen existint monedes de curs legal amb contingut en plata en diversos països.

Història[modifica]

La plata, en forma d'electre (un aliatge de plata i or) era utilitzada per encunyar monedes als voltants del 700 aC pels lidis. Més endavant, la plata va ser refinada i encunyada en la seva forma pura. Moltes nacions utilitzaven la plata com a unitat bàsica de valor monetari i Alexandre el Gran va unificar el sistema monetari basat en la plata com a moneda forta seguint els ensenyaments d'Aristòtil.[1] A la seva mort el sistema es va trencar, i els romans amb el temps van establir un basat en el bronze que va incloure plata posteriorment.[1] Amb la caiguda de la República romana el sistema es va deteriorar fins que Juli Cèsar va establir un sistema basat en l'or i la plata. Progressivament la quantitat de plata de les monedes es va anar rebaixant del 100% fins al 4% durant el regnat de Gal·liè,[1] i després de la caiguda de l'Imperi Romà les monedes com a base d'intercanvi comercial van desaparèixer de bona part d'Europa.[1]

Al món d'avui en dia, el lingot de plata té el codi de moneda ISO XAG. El nom de la moneda del Regne Unit, "lliura", reflecteix el fet que originalment representava el valor d'una unça de plata de llei (plata "esterlina"). Al segle XIX, molts països, incloent-hi els Estats Units i el Regne Unit, feren el canvi de l'estàndard de plata a l'estàndard d'or pel valor monetari, i al segle XX canviaren a la moneda fiduciària amb la fallida del sistema de Bretton Woods.[2]

Monedes de plata més corrents en l'actualitat[modifica]

Monedes de plata històriques[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Lewis, Nathan. Gold: The Once and Future Money (en anglès). John Wiley & Sons, 2012. ISBN 1118428684. 
  2. Sutton, Michael. France and the Construction of Europe, 1944-2007 (en anglès). Berghahn Books, 2007, p. 217. ISBN 184545393X. 

Enllaços externs[modifica]