Morró negre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMorró negre
Veronica hederifolia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaPlantaginaceae
TribuVeroniceae
GènereVeronica
EspècieVeronica hederifolia Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El morró negre o grinxot (Veronica hederifolia)[1] és una espècie de planta amb flors del gènere Veronica dins la família de les plantaginàcies (Plantaginaceae). És una planta nativa d'Europa, el nord d'Àfrica i la part occidental d'Àsia, però ha estat introduïda en altres zones, especialment a Amèrica del nord[2] com una herba adventícia. Als Països Catalans es troba arreu entre el nivell del mar i els 1.400 metres en terres conreades.[3]

Addicionalment pot rebre els noms de borrissol, borrissol pelut, grinxots, morrons negres i verònica heurifòlia. També s'han recollit les variants lingüístiques borrassol i grinjots.[1]

Descripció[modifica]

És una herba anual d'un 20 cm d'alçada molt pilosa. Les fulles són ovades dentades i peciolades. Les flors, d'uns 2,5 mm, són blaves o liles i apareixen especialment a la primavera. Fruit en càpsula.

Taxonomia[modifica]

Aquesta espècie va ser publicada per primer cop l'any 1753 a l'obra Species Plantarum de Carl von Linné (1707-1778).[4]

Subespècies[modifica]

Dins d'aquesta espècie es reconeixen les dues subespècies següents:[2]

  • Veronica hederifolia subsp. hederifolia
  • Veronica hederifolia subsp. insularis Gamisans

La subespècie insularis és endèmica de l'illa de Còrsega.[5]

Danys[modifica]

No són especialment greus, ja que es tracta d'una planta de talla petita, però és una de les males herbes més comunes tot i que no sol ser la dominant. Sembla que facilita la propagació de certes malalties fúngiques.

Control[modifica]

No és difícil matar-la amb llaurades o herbicides però les seves càpsules disseminades dins del sòl i molt resistents fan que sigui molt difícil eliminar-la completament.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Veronica hederifolia». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 14 maig 2023].
  2. 2,0 2,1 «Veronica hederifolia» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 14 maig 2023].
  3. Bolòs i Vigo, 2002, p. 465.
  4. «Veronica hederifolia L.» (en anglès). International Plant Names Index, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Consulta: 14 maig 2023].
  5. «Veronica hederifolia subsp. insularis» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 14 maig 2023].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Morró negre