Moviment Coral Català

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMoviment Coral Català
Dades
Nom curtMCC
TipusConfederació
ObjectiusCoordinació d'activitats corals
Representació a l'internacional
Història
Creació1995
Activitat
ÀmbitPaïsos catalans
Governança corporativa
Seu 
  • Plaça Victor Balaguer, 5
    Barcelona
PresidentaMercè Cano

Lloc webwww.mcc.cat

El Moviment Coral Català és la confederació que des del 1995 agrupa diverses federacions corals de Catalunya,[1] (Corals Joves de Catalunya, Federació Catalana de Pueri Cantores, Federació de Cors de Clavé, Secretariat de Corals Infantils de Catalunya i Agrupació Coral de les Comarques Gironines). Representa més de set-centes entitats corals i uns trenta mil cantaires disseminats per tot el territori català.

L'associació rau en una tradició que té les seves arrels a la segona meitat del segle xix, quan el cant coral va esdevenir un dels factors identitaris de la cultura catalana d'ençà de la seva creació de part de Josep Anselm Clavé i Camps. La creació el 1891 de l'Orfeó Català generà un moviment associatiu fonamental en la vida cultural del país gràcies a la creació de la Germanor dels Orfeons de Catalunya (1917). «La voluntat d'unificar tot el moviment amb la incorporació no només dels cors que provenen de l'antiga Germanor de Cors de Catalunya sinó també de les federacions claverianes va donar lloc a la creació del Moviment Coral Català.»[2] L'antecedent d'aquest moviment va ser l'Aplec Catalunya Canta (1992). El primer acte del Moviment fou un homenatge al difunt Oriol Martorell i Codina.

En l'actualitat el MCC coordina l'activitat de totes les federacions i garanteix la representativitat de Catalunya en organismes internacionals. Des del 2019, n'és presidenta Mercè Cano.[3]

Després de l'organització del XV Festival Europa Cantat a Barcelona el 2003 va impulsar la creació de l'Oficina pel Cant Coral de la Mediterrània que és alhora una de les oficines regionals de l'European Choral Associaton - Europa Cantat. Actualment aquesta iniciativa és una realitat dinàmica i creixent. Des de l'any 2010 organitza anualment una conferència sobre «Cant Coral i Inclusió» dedicada en cada ocasió a un col·lectiu en risc d'exclusió social.[4]

El Moviment Coral Català és membre d'Europa Cantat, International Federation for Choral Singing, Focir, CCM i European Music Council.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. «Moviment Coral Català». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Aviñoa Pérez, Xosé «El cant coral als segles xix i xx» (.pdf). Catalan Historical Review, 2009, pàg. 203 & 211 [Consulta: 25 novembre del 2014].
  3. «“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”». [Consulta: 12 juny 2020].
  4. «Moviment Coral Català MCC». Acord ciutadà per a una Barcelona inclusiva. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, s.d.. [Consulta: 25 novembre del 2014].

Bibliografia complementària[modifica]

  • Vila i Casañas, Josep (red.). Antologia coral catalana [Música impresa]. Barcelona: Moviment Coral Català, 2003, p. 151.