Museu de Luxor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu de Luxor
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1975
FundadorMinistry of Culture (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc websca-egypt.org… Modifica el valor a Wikidata

El Museu de Luxor (àrab: متحف الأقصر, Matḥaf al-Uqṣur) és un museu arqueològic de Luxor, Egipte, dedicat a l'art egipci. Està situat a la riba dreta del Nil, a mig camí entre el temple de Luxor i els temples de Karnak. Es va inaugurar el 1975 i des del març de 2004 compta amb una superfície expositiva més gran gràcies a una ampliació.

Història[modifica]

El 1962 el Ministeri de Cultura egipci va donar a l'arquitecte Mahmud El Hakim[1] la tasca de construir l'edifici per a un museu que acolliria les troballes procedents en gran part de l'antiga Tebes.[2][3]

Les obres van començar l'any 1964 i van acabar l'any 1969. Mentrestant, entre 1972 i 1975 va continuar l'ordenació de la col·lecció. Finalment el museu es va inaugurar l'any 1975.[2] Les obres d'ampliació posteriors es van acabar l'any 2004.

Destral cerimonial d'Ahmose I.

Descripció[modifica]

El Museu de Luxor es troba en un edifici de dues plantes i la col·lecció és, pel que fa al nombre de peces, més petita que la del Museu Egipci del Caire.

Entre les obres exposades hi ha alguns objectes trobats a l'interior de la tomba de Tutankamon,[4] entre els quals hi ha estatuetes pintades que representen el faraó, dos uixebtis i l'escultura de fusta, originàriament coberta de guix, que representa el cap d'una vaca, símbol de la deessa Hathor. Les mòmies reials dels faraons Ahmose I i Ramsès I hi són exposades des de l'any 2004; anteriorment aquestes mòmies eren respectivament al Museu Egipci del Caire i al Museu de les Cascades del Niàgara.[5]

Al soterrani del museu s'hi van col·locar vint-i-sis estàtues de l'Imperi Nou, trobades l'any 1989 en una fossa del temple de Luxor.[3] Entre aquestes estàtues hi ha les assegudes de les deesses Hathor i Iunit, la d'un escriba assegut i unes danomenades Horemheb en presència d'Atum i Amenhotep III sobre un trineu processional, aquesta darrera d'aproximadament dos metres i mig d'alçada. Entre les altres estàtues exposades al museu hi ha les estàtues de granit rosa de Senusret III, Thutmosis III i també una estàtua d'Amenhotep III amb el deu cocodril Sobec.

Una part de la col·lecció ofereix la reconstrucció d'un dels murs del Gran Temple d'Aton, construït per Akhenaton, a Karnak.[4] El seu edifici va ser enderrocat i uns 40.000 blocs utilitzats per omplir el novè piló de Karnak es van trobar a finals dels anys 60 i s'han tornat a muntar parcialment en aquest espai. Les escenes mostren Akhenaton, la seva dona Nefertiti i la vida del temple.[4]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Mahmoud el-Hakim» (en anglès). Arab Cultural Trust. [Consulta: 5 març 2024].
  2. 2,0 2,1 «Known treasures of Egypt's Luxor Museum of ancient art» (en anglès). The New York Times, 18-01-1981. [Consulta: 5 març 2024].
  3. 3,0 3,1 «Luxor Museum» (en anglès). Consell Suprem d'Antiguitats. [Consulta: 5 març 2024].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Luxor Museum» (en anglès). Lonely Planet. [Consulta: 7 març 2024].
  5. «Luxor: Zwei Könige kehrten zurück» (en alemany). luxor-westbank.com. [Consulta: 5 març 2024].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu de Luxor