Nassella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNassella Modifica el valor a Wikidata

Nassella tenuissima Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
GènereNassella Modifica el valor a Wikidata
É.Desv., 1854
Nomenclatura
BasiònimStipa subg. Nassella Modifica el valor a Wikidata
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Espècies
Vegeu el text

Nassella és un gènere de plantes del Nou món, de la família de les poàcies, que es troba entre els més de 100 gèneres de tussocks que hi ha a Amèrica. La paraula llatina nassa es refereix a "una cistella amb el coll estret".[1] Generalment es considera separat del gènere Stipa i inclou moltes de les espècies del Nou món antigament classificades en aquest gènere.[2] Des del 2011, el The Jepson Manual inclou Nassella dins Stipa.[3]

Aquestes plantes creixen en forma de mata densa.

Descripció[modifica]

Nasella es caracteritza per tenir els marges del lemma fortament solapats i les pàleas reduïdes i sense venes. Les puntes del lemma es fonen a la «corona», una membrana curta que envolta la base del lemma. En general la vora de la corona té pèls.

Moltes espècies formen petites flors tant de pol·linització creuada com d'autopol·linització a la a l'extrem de la panícula. Les flor d'autopol·linització tenen entre 1 i 3 anteres petites; mentre que les de pol·linització creuada, tenen 3 anteres més llargues. Algunes espècies tenen inflorescències d'autopol·linització ocultes a les seves beines de les fulles basals. Aquestes inflorescències ocultes pinten no tenen glumel·les i generalment tampoc arestes.

Taxonomia[modifica]

A partir del 2001, hi havia al voltant de 116 espècies d'aquest gènere.[4]

* Nassella airoides (E. Ekman) Barkworth
* Nassella megapotamica (Spreng. ex Trin.) Barkworth

(vegeu-ne una relació més exhaustiva a Wikispecies)

Referències[modifica]

  1. Nassella. The Jepson Manual (en anglès).
  2. Barkworth, M. E. Nassella E.Desv. Arxivat 2006-12-05 a Wayback Machine. Stipeae Pages. Intermountain Herbarium, Utah State University. June 13, 2003. (en anglès)
  3. Stipa pulchra. The Jepson Manual. (en anglès)
  4. Barkworth, M. E. and M. A. Torres. (2001). Distribution and diagnostic characters of Nassella (Poaceae: Stipeae). Taxon 50(2) Golden Jubilee Part 4, 439-68. (en anglès)