Necessitats educatives especials

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Es parla de necessitats educatives especials quan una deficiència, ja sigui física, social, sensorial, etc., afecta l'aprenentatge, i fa imprescindible modificacions parcials o totals del currículum[1] perquè el nen pugui assolir el màxim desenvolupament de la seva personalitat i les seves capacitats. Aquestes necessitats educatives es poden presentar de forma permanent durant tota l'escolarització o en una fase d'ella. El terme se sol usar també per a alumnes amb un entorn molt desafavorit que necessiten una atenció suplementària per risc de fracàs escolar.

Segons l'OMS (1980) l'acció educativa és considerada una qüestió delicada: la deficiència i la discapacitat afecten necessàriament el desenvolupament socioafectiu de la persona?[cal citació]

La LOE defineix necessitats educatives especials (NEE) com alumnes que requereixen per un període de la seva escolarització o al llarg de tota ella, determinats suports i atenció educativa específica derivades d'una discapacitat física, psíquica o trastorn greu de conducta i / o sensorial.

NEE aplicades a l'àmbit escolar[modifica]

Els nens amb necessitats educatives especials també poden accedir a la tecnologia amb molt bons resultats. La situació que va donar a terme aquest projecte va ser; la necessitat de connectar el nen amb un medi especialitzat que afavorís als aprenentatges. El projecte va començar el 2001 amb un grup de segon cicle i amb alumnes d'integració EGB (Educació General Bàsica).Des del 2002 els alumnes de tercer cicle inclosos. Dos cops al mes van a un institut especialitzat i treballen sota la mirada d'un professor i la professora amb nens amb NEE (Necessitats Educatives Especials). Els alumnes de tercer cicle aprengueren a fer servir l'Excel, que el poden fer servir aplicat a projectes dels TPP (Trajectes Pre Professionals). Fonamentació: Actualment observem que la major part dels nens tenen accés a un ordinador. Perquè la trobada del nen amb l'ordinador sigui significativa és important afavorir la formació de capacitats i aplicar-ho després a situacions d'aprenentatge, per exemple sol·licitar un llibre, usar correctament un caixer automàtic.[cal citació] D'aquesta manera s'ofereix la possibilitat d'integrar-se a la societat coneixent els seus elements quotidians. Es pretén que no només sigui un aprenentatge pedagògic, sinó que també sigui un objecte de gratificació i joc. La meta d'aquest projecte[Cal aclariment] és que els alumnes guanyin la suficient confiança i coneixement per fer servir bé l'ús de l'ordinador, fent servir també el procés de lectoescriptura

Els objectius generals d'aquest projecte són:* -Afavorir la formació de les capacitats relacionades amb la tecnologia, millorant l'autoestima i la tolerància a la frustració.

 • Afavorir futures condicions per trobar feina als nostres alumnes amb NEE aplicant la informàtica a projectes relacionats amb TPP.

Estratègies d'acció:

 • Escriptura de textos breus
 • Autocorrecció ortogràfica
 • Resolució de breus qüestionaris relacionats amb la ciència
 • Utilitzar l'ordinador com a medi d'estudi i comunicació
 • Cerca d'informació de temes segons els seus interessos
 • Comunicació espontània amb xats
 • Realització de quadres i plantilles

La música enriqueix la vida de totes les persones, ajuda a tot ésser humà, per això és necessari que rodegi al nen amb NEE un ambient musical ric i controlat en estímuls. Aquesta experiència sensorial l'ajudarà a proporcionar un desenvolupament emocional, psicofisiològic i social equilibrat.

El principal problema dels nens amb NEE és la comunicació, expressar-se, relacionar-se. Això pot ser degut a la carència de vocabulari i a l'ús limitat de les paraules. La música és una via de comunicació no verbal, per mitjà d'aquesta el nen amb NEE troba el camí de relació i expressió dels seus sentiments.

Els nens que requereixen NEE tenen una cosa en comú: les seves mans, no segueixen el desenvolupament esperat en relació a la seva edat cronològica i en alguns casos, els seus patrons motors no són els adequats. Aquí és quan apareix en joc la música, els instruments i la capacitat que han d'ajudar a aquests nens.

 • Els teclats, serveixen com a teràpia sensoperceptiva.
 • Els instruments de percussió transmeten vibració i és ideal per a nens amb dèficit auditiu o sensoperceptiu.
 • Els de vent, ajuden a nens amb hipotonies (menor massa muscular, trastorn associat a malalties genètiques) o paràlisi cerebral.

Joguines per a nens i nenes amb discapacitat visual[modifica]

 • Que tinguin un disseny senzill, realista i fàcil d'identificar al tacte.
 • Que incloguin objectes o complementes fàcils de manipular.
 • Que incorporin efectes sonors i distintes textures.
 • Que no incloguin moltes peces de mida petita o que permetin una còmode i ràpida adaptació classificació de les mateixes al tacte.
 • Que els seus colors siguin molt vius i contrastats perquè puguin ser percebuts per nens i nens amb resto visual.
 • Que siguin compactes i no es desmuntin amb facilitat.

Joguines per a nens i nenes amb discapacitat auditiva[modifica]

 • Les joguines amb so han de tenir control de veu i sortida opcional d'auriculars, per poder facilitar l'accés a aquells nens amb restes auditius funcionals.
 • Si tenen efectes sonors, han d'acompanyar-se d'altres perceptibles per a aquests nens i nenes (llums, imatges, vibracions, etc.).

Joguines per a nens i nenes amb discapacitat motora[modifica]

 • Que es manipulin mitjançant tècniques motrius controlades pels propis nens i nenes.
 • Que els seus polsadors o botons siguin accessibles i fàcils d'accionar.
 • Que les seves peces siguin fàcils d'encaixar.
 • Que permetin un fàcil accés a totes les seves possibilitats o funcions.
 • Que no demanin molta rapidesa de moviments o que es puguin regular els temps de resposta.
 • Que no obliguin a moviments simultanis, com pressionar dues tecles a la vegada.

La integració, raons i objectius[modifica]

L'objectiu principal en la integració és l'educació dels alumnes amb NEE. Aquest no és un concepte rígid i pot materialitzar-se en diverses concrecions segons les característiques de l'alumne i les del centre. També pot evolucionar amb el pas del temps i requerir diferents respostes educatives. La integració es justifica a partir de criteris de justícia i d'igualtat, per la possibilitat de beneficiar tant l'alumne integrat com els altres alumnes, si es duu a terme en les condicions necessàries i amb els recursos pertinents, així com l'afavoriment de la millora de la qualitat educativa. Cal considerar, però, que es plantegen algunes objeccions, com són els dubtes sobre els suposats avantatges tant per als alumnes integrat com per la resta d'alumnes i la possibilitat d'integració en un societat competitiva.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]