Vés al contingut

Neotomodon alstoni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNeotomodon alstoni Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN14600 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaCricetidae
GènereNeotomodon
EspècieNeotomodon alstoni Modifica el valor a Wikidata
Merriam, 1898
Nomenclatura
EpònimEdward Richard Alston Modifica el valor a Wikidata

Neotomodon alstoni és un mamífer rosegador de la família dels cricètids que habita exclusivament a les muntanyes del centre de Mèxic. És l'única espècie del gènere Neotomodon. L'espècie fou anomenada en honor del zoòleg escocès Edward Richard Alston.[1]

Aquests rosegadors aconsegueixen una longitud corporal de 10 a 13 cm del cap al tors, i la cua fa de mitjana entre 8 i 11 cm. El seu pes és entre 40 i 60 g. Tenen pelatge dens i suau, de color gris fosc a les parts dorsals, amb matisos groguencs en els costats, i blanc al ventre. Els individus joves són de color gris uniforme. Les orelles són relativament grans i pràcticament sense pèl.

Viu a una altitud entre 2.400 i 4.960 msnm, a l'Eix Volcànic Transversal del centre del país, des de l'Estat de Michoacán fins a l'Estat de Veracruz. No es considera una espècie amenaçada, ja que hi ha poblacions saludables en parcs nacionals protegits, com el Pico de Orizaba, La Malinche, el Izta - Popo, l'Ajusco i el Nevado de Toluca. També es pot reproduir bé en captivitat. Es reprodueix tot l'any, encara que la quantitat de naixements és més gran d'abril a setembre. Les femelles tenen una mitjana de ventrada de 3,1 cries.

És d'hàbits nocturns i es troba associat a pastures. Els seus caus es construeixen entre les arrels. Pot habitar en pastures de muntanya (zacatonales), però també en boscos de coníferes i en boscos mixtos.

Referències

[modifica]
  1. Beolens, B.; Watkins, M.; Grayson, M. The Eponym Dictionary of Mammals (en anglès). Johns Hopkins University Press, 2009, p. 10. ISBN 978-0801893049. 

Bibliografia

[modifica]
  • Chávez, Catalina, B. 2005. Ratón de los volcanes. Neotomodon alstoni. A: Los mamíferos silvestres de México. Gerardo Ceballos y Gisselle Oliva (Coordinadores). Fondo de Cultura Económica. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad, México. (castellà)
  • UICN. «Neotomodon alstoni Llista Vermella de la UICN». [Consulta: 2 maig 2009]. (anglès)

Enllaços externs

[modifica]