Nieman Lab

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Nieman Journalism Lab és un projecte nascut l'any 2008 de la mà de Nieman Foundation for Journalism at Harvard Arxivat 2014-03-20 a Wayback Machine.,[1] primera institució que va impulsar un programa de beques perquè periodistes d'arreu del món poguessin beneficiar-se d'un any d'estudi a la Universitat Harvard.

L'objectiu de Nieman Journalism Lab és ajudar a fer que el periodisme i els mitjans de comunicació tradicionals sàpiguen adaptar-se a l'escenari on-line. A través sobretot de publicacions diàries a la seva pàgina web[2] i la seva activitat a les xarxes socials,[3][4] posen damunt la taula discussions sobre el futur del periodisme i identifiquen les noves pràctiques i models de negoci que emergeixen com a resposta als canvis que viu la indústria periodística.

Context[modifica]

Internet ha provocat un gir en l'activitat dels mitjans de comunicació tradicionals, els quals han hagut d'adaptar el seu negoci no només a un format on-line sinó a un món multiplataforma.[5]

Les empreses periodístiques d'arreu del món s'han trobat amb dificultats per traslladar part de la seva activitat a la xarxa, en el nou univers de la informació i de la difusió de notícies gratuïtes, en la gran majoria dels casos, i convertir el periodisme digital en un negoci rendible. I a tot això se li pot sumar el canvi en les tendències del públic, amb l'aparició d'un lector o una audiència que està immersa en el món de la immediatesa, que reclama una actualització constant, i la comunicació interactiva.[6]

I aquest context marcat per la gran influència del món digital en l'activitat periodística ha portat a la fi la vida de molts mitjans de comunicació d'arreu del món, els quals no han sabut adaptar el seu negoci a les demandes de la nova societat de la comunicació instantània ni a un univers replet de tota mena de contingut i informació, la majoria d'accés lliure per a tots els usuaris.

Enmig aquests canvis apareix l'equip de Nieman Journalism Lab,[7] el qual analitza quins són els factors que marquen l'èxit i el fracàs de les empreses periodístiques. La pàgina web esdevé un espai d'ajuda per a periodistes i editors que es veuen obligats a reorientar el seu negoci. S'hi publiquen notícies sobre projectes o innovacions que algunes empreses emprenen i que poden ser útils per a d'altres. És per això que l'equip compte molt amb la participació dels seus lectors, als quals els conviden a compartir les seves idees.

Equip[modifica]

L'equip de Nieman Journalism Lab està format pel director del projecte, Joshua Benton, juntament amb tres escriptors: Justin Ellis, Caroline O’Donovan i Joseph Lichterman.

  • Joshua Benton[8], fundador i director de Nieman Journalism Lab a la Universitat Harvard. Abans d'impulsar el projecte havia treballat 10 anys com a periodista d'investigació, columnista i com a corresponsal a 10 països diferents per al diari nord-americà The Dallas Morning News. Anteriorment va ser també periodista i crític de rock al diari The Toledo Blade.
  • Justin Ellis, actual redactor de Nieman Journalism Lab, havia treballat com a periodista i columnista del diari Portland Press Herald i Maine Sunday Telegram. En aquest rotatiu va escriure per a diferents àrees: a la secció de negocis, política, cultura i tecnologia.
  • Caroline O'Donovan,[9] avui redactora de Nieman Journalism Lab, ha escrit anteriorment a diferents mitjans de comunicació: Gaper’s Block, Architect’s Newspaper, Chicagoist, American Public Media’s Marketplace i The New Republic. Destaca el seu interès per les croades medievals a Jerusalem, on es va desplaçar per a estudiar-les.
  • Joseph Lichterman[10], últim dels 4 membres que componen l'equip de Nieman Journalism Lab. Abans d'entrar-hi, va treballar com a periodista a l'agència de notícies Reuters a Detroit, on va cobrir la fallida de la ciutat. Prèviament havia fet de reporter a Automotive News i a Michigan Radio. Destaca també la seva emprenedoria com a editor en cap del diari estudiantil independent a la Universitat de Michigan The Michigan Daily.

Referències[modifica]