NostàlgIA (cançó de FlowGPT)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de cançóNostàlgIA
Tipuscançó Modifica el valor a Wikidata
Publicat4 octubre 2023 Modifica el valor a Wikidata
Gènerereggaeton Modifica el valor a Wikidata

NostalgIA és una cançó del productor xilè Maury Senpai amb el seu projecte FlowGPT.[1] La cançó utilitza les veus de Bad Bunny, Daddy Yankee i Justin Bieber generades per intel·ligència artificial i ha generat molta controvèrsia en convertir-se en viral en xarxes socials com TikTok, propiciant un debat sobre els drets d'autor.[2][3][4][5]

Viralització i controvèrsia[modifica]

La cançó va ser publicada a xarxes socials el 4 d'octubre de 2023, però es va fer viral un mes després, al novembre, generant milers de reaccions de persones que la comparen positivament amb l'últim disc de Bad Bunny.[6] Davant aquesta situació, el cantant porto-riqueny va reaccionar negativament a la cançó i va escriure en el seu canal de WhatsApp:

“Si a vosaltres us agrada aquesta merda de cançó que està viral en TikTok sortiu-vos d'aquest grup ara mateix. Vosaltres no mereixeu ser els meus amics, i per això mateix vaig fer el nou disc, per desfer-me'n de gent així. Així que chu chu, fora”.[7]

La cançó va ser eliminada de Spotify, Apple Music i altres plataformes, pel que sembla a comanda de Bad Bunny, després d'acumular milions de visualitzacions.[8] Per la seva banda, en un comunicat, Flow GPT va dir:

Et veig una mica enfadat [dirigint-se a Bad Bunny], mai va ser la meva intenció que això passés… Soc un gran fan del teu treball, tant que el meu algoritme estima aprendre de les teves cançons.[9]

Segons el productor xilè, fins i tot li va cedir els drets de la cançó a Bad Bunny perquè pogués cantar-la en viu, però el porto-riqueny es va negar i va preferir sol·licitar que el tema fos eliminat de totes les plataformes. En tot cas, Maury Senpai està conscient que el seu treball es mou en un espai pantanós en l'àmbit legal, perquè si bé la cançó la va compondre ell (inclosa la música i la lletra) es va valer de les veus d'altres cantants per a potenciar la seva difusió.

Bad Bunny no és el primer artista a mostrar el seu enuig davant aquestes eines. Drake i The Weeknd ja s'han pronunciat en contra d'aquestes eines tecnològiques, encara que altres artistes, com Grimes han vist una oportunitat. De fet, Grimes va publicar el seu propi software amb la seva veu, denominat Elf.Tech.[10]

Referències[modifica]

  1. Retamal, Felipe. «El chileno que hizo enfurecer a Bad Bunny: “Soy la próxima estrella mundial después de él”». La Tercera, 12-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  2. «“NostalgIA”, la canción que hizo estallar de ira a Bad Bunny y donde también se escuchan las voces de Daddy Yankee y Justin Bieber, ¿qué es FlowGPT?» (en castellà). El Universo, 08-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  3. Chile, C. N. N. «“Si a ustedes les gusta esa mierda…”: La molestia de Bad Bunny por canción creada por chileno con IA y que usa su voz» (en castellà). CNN Chile. [Consulta: 13 novembre 2023].
  4. Rosales, Francisco. «"NostalgIA": Bad Bunny desata su furia por canción creada por chileno con inteligencia artificial» (en castellà). RadioActiva 92.5, 08-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  5. Stuardo, Manuel. «¿Puede FlowGPT tener problemas legales con Bad Bunny por canción creada con IA?: cantante se enojó» (en castellà). BioBioChile - La Red de Prensa Más Grande de Chile, 08-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  6. Rueda, María José. «Bad Bunny se ofendió al escuchar nostalgia en IA» (en castellà). Semanario La Calle, 08-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  7. Hernández, Andrea. «La IA FlowGPT le da una contundente respuesta a Bad Bunny sobre su canción viral» (en espanyol de Mèxic). Excélsior, 08-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  8. CHVNoticias.cl. «Chileno autor de hits con IA le “declaró la guerra” a Bad Bunny: “Esa es la industria, el poder de influencias”» (en castellà). CHVNoticias.cl. [Consulta: 13 novembre 2023].
  9. «¿Se va de TikTok? Bad Bunny elimina sus videos y el creador de la canción que usó IA responde» (en castellà). Azteca Noticias, 09-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].
  10. Retamal, Felipe. «El chileno que hizo enfurecer a Bad Bunny: “Soy la próxima estrella mundial después de él”». La Tercera, 12-11-2023. [Consulta: 13 novembre 2023].