Nova Unió (Social Liberals)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióNaujoji Sąjunga (socialliberalai)
Dades
TipusPartit polític lituà
Ideologia políticaSocial-liberalisme
Història
Creació1998
Data de dissolució o abolició9 juliol 2011 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaArtūras Paulauskas
Secretari generalLars Midtiby
Afiliació europeaPLDRE
Representació1 escó al Seimas
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.nsajunga.lt

Nova Unió (Social Liberals) (lituà Naujoji Sąjunga (socialliberalai), NS) és un partit polític de Lituània d'ideologia liberal. És membre del Partit dels Liberals Demòcrates i Reformistes Europeus, i és observador a la Internacional Liberal. Va ser fundat el 1998 i és dirigit per Artūras Paulauskas. La seva política es basa en la ideologia social-liberal, els principals valors de la qual són la llibertat personal, la solidaritat social, el benestar de les persones i la justícia.

El 2000 va formar un govern de coalició amb la Unió Liberal de Lituània, i el 2001 una nova coalició amb els socialdemòcrates i, posteriorment, en 2004 una coalició amb el Partit Socialdemòcrata de Lituània i el Partit del Treball, que va durar fins al 2008. El seu candidat Vilija Blinkevičiūtė va obtenir el 16,6% dels vots a les eleccions presidencials lituanes de 2004, i a les eleccions legislatives lituanes de 2004 va obtenir 11 dels 141 escons.

A les eleccions legislatives lituanes de 2008 va perdre bona part del seu electorat, i només va obtenir un escó al Seimas i només el 3,64% dels vots. per cent de la votació nacional. Donat que els seus socis de coalició, el Partit Socialdemòcrata de Lituània i el Partit del Treball, també van patir un fort retrocés electoral, es va formar una nova coalició de centredreta dirigida per Andrius Kubilius, que es convertí en primer ministre de Lituània per segona vegada.

Enllaços externs[modifica]