Nucli lític

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Nucli».
Nucli de sílex per fulles.

Un nucli lític és una massa de roca homogènia que ha estat tallada per tal de extreure lascas per al seu ús posterior. Així, doncs, el propòsit principal d'un nucli és proporcionar suports a una varietat indeterminada de estris lítics. A mesura que els nuclis lítics van sent explotats, és a dir, se'ls van extraient lascas, van fent més petits fins que són abandonats per no ser necessaris o per haver estat esgotats. Els nuclis abandonats o esgotats es converteixen en residus característics que solen aparèixer en major o menor abundància en els jaciments prehistòrics.

Els nuclis lítics tenen diferents formes i classificacions depenent en primer lloc, del sistema tipològic (és a dir, del punt de vista de l'investigador), en segon lloc, del mètode (Levallois, laminar ...) o tècnica de talla (percussió directa, percussió indirecta, pressió ...) que hagi estat emprat per extracció , i, en tercer lloc, del producte que s'hagi obtingut d'ell (bàsicament lasca s, puntes o fulles lítiques).

Des del punt de vista de la tecnologia lítica, tots els nuclis tenen una o diverses zones d'explotació que, bàsicament es divideixen en els següents elements:

  • Un pla de percussió (de vegades denominat també «plataforma de percussió» ) o més: és a dir, la zona que rep els cops o que pateix la pressió necessària perquè la roca es trenqui i puguin extreure els productes desitjats. Els plànols de percussió poden ser de diversos tipus, encara que bàsicament es diferencien els plànols de percussió corticals , és a dir, deguts a una talla monofacial, de els no corticals , propis d'una talla bifacial i, dins d'aquests, aquells que han pogut ser preparats acuradament mitjançant de petits lascados, perquè l'extracció sigui més precisa ( plànols de percussió preparats ). Quan s'extreu una lasca, una part del pla de percussió es va amb ella, és el que anomenem taló de la lasca, el qual pot ser cortical , si el pla de percussió ho és també; també pot ser llis , o diedre , quan es tracta d'una extracció per talla bifacial, o, finalment, facetat , en el cas que el pla de percussió hagi estat preparat.
  • Una cara principal d'extracció , que és la part del nucli de la qual s'extreuen les lascas o fulles. Les cares d'extracció d'un nucli també poden ser diverses, sobretot en els nuclis de talla bifacial, encara que la tendència és per tenir un major control sobre l'explotació del nucli, és a reduir el màxim possible. aquestes es caracteritzen per conservar els negatius de les lascas ja extretes, cicatrius d'anteriors extraccions o de la preparació del nucli i que, quan una lasca s'esqueixa del nucli, es converteix en la cara superior o dorsal de la mateixa. L'estructura i ordenació dels negatius de lascados prvios en una lasca o a la cara d'extracció d'un nucli aporten valuosa informació sobre els sistemes de talla lítica.

Des del punt de vista dels mètodes i tècniques epleados en l'explotació d'un nucli lític, hi ha dos factors bàsics que permeten discriminar una àmplia varidad dins d'aquesta gran categoria d'objectes tallats:

  • La posició de l'extracció : és un aspecte bàsic en la talla, no només dels nuclis, sinó també de qualsevol objecte lític tallat. La posició pot ser monofacial, quan afecta a una sola cara del nucli; bifacial, quan afecta a dues cares, sempre que les extraccions es recolzin en negatius de lascados previs, i polifacial, quan estem davant d'una extracció més complexa que configura tres o més cares al nucli.
  • La direcció de percussió en què, d'una manera simplificat, podem distingir tres possibilitats: els nuclis de talla desordenada , en què no és possible establir una adreça de percussió dominant (i que és pròpia de nuclis arcaics, és a dir, de períodes antics de la Prehistòria, però també de nuclis esgotats o reaprofitats, per tant nos, necessàriament, un indicador cronològic o del nivell tècnic d'una cultura). Els nuclis de talla centrípeta , en els que els impactes del percussor van des de les vores cap al centre del mateix, acabant per formar una silueta discoide en la peça; aquest tipus de nuclis sol ser de tipus bifacial i són molt característics del Achelense i del Musteriense, encara que poden donar-se en cualquer peridodo de la història de l'ésser humà (són un indicador cronològic, fins a cert punt, relatiu i poc fiable). Els nuclis de Talla paral·lela, és a dir, un pla de percussió polaritza les extraccions que es van fent d'una manera paral·lel de manera que els productes obtinguts són lascas allargades o fulles. Aquest tipus de nuclis, en determinades condicions, pot ser indicador d'un cert nivell tecnolócico i, depenent de si apareix unit a altres factors, pot ser un bon indicador cronològic o tecnològic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nucli lític Modifica l'enllaç a Wikidata