Fractura concoïdal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
concoide

La fractura concoïdal és un tipus de trencament propi de materials fràgils, de composició homogènia, però amorfa (isòtropa), que al trossejar no segueixen plans naturals de separació. Entre aquests materials podem incloure el vidre domèstic, alguns minerals (cristall de roca) i nombroses roques naturals dures i criptocristal·lines com el sílex, la quarsita, l'obsidiana, etc.

La fractura concoïdal s'oposa a la fractura plana, o més pròpiament, exfoliació, que tenen certs cossos cristal·lins en què les molècules estan ordenades en una única direcció, per exemple les gemmes tot els materials semiconductors. Cada un d'aquests tipus de fractura té propietats aprofitables per l'ésser humà. Així, la fractura concoïdal és emprada per molts geòlegs per determinar la naturalesa dels materials que estudien, però la seva veritable importància radica que va ser el sistema amb el qual es van fabricar totes les eines tallades en pedra de la Prehistòria.

Vegeu també: Talla lítica

Descripció[modifica | modifica el codi]

con neutre de fractura
Cara inferior d'una ascla experimental d'obsidiana on s'aprecien les alteracions reològiques de la fractura concoïdal

La fractura concoïdal, es produeix a través d'una superfície equipotencial que no és plana, una ona corba, i que, a més, canvia gradualment a mesura que es propaga. El naixement és la part on el material rep la tensió que provocarà la fractura (bé per un impacte, bé per una forta pressió). Aquesta zona rep el nom de superfície el·líptica de Hertz,[1] i a partir d'ella, com si es tractés d'un epicentre, es desenvolupen ones de vibració que trenquen el material. En realitat, es tracta d'ones elàstiques transversals que són reflectides una vegada i una altra per totes les cares del sòlid fins que, per fi, conflueixen en una única superfície de fractura. Aquestes ones tenen forma de paràboles amples i curtes l'origen és tangent (paràboles homofocals). A continuació, es desenvolupa un con hertzià o con neutre que va corbant fins a esdevenir l'esfera de Boussinesq (bàsicament, el concoide).[2] A mesura que la superfície de fractura es propaga, les paràboles canvien de direcció a través de l'anomenada superfície equipotencial de Rànquing, així, l'ona es va deformant, fins manera l ' corba intrínseca de Caqot .

La fractura concoïdal perfecta és sovint anomenada hookiana[3] i adquiriria una forma de líptica ample i curt, ja que la paràbola homofocal és la morfologia pròpia de les ones de fractura en condicions ideals. Aquesta forma recorda a la petxina d'un bivalve, raó per la qual rep el nom de concoïdal. La morfologia el·líptica no és intrínsecament millor o pitjor, però per als humans de la Prehistòria suposava unes clares limitacions, ja que només podria proporcionar peces (ascles) amples i curtes.

Esquema de la fractura concoïdal

No obstant això hi ha molts elements que alteren la propagació de les ones pel que és normal que aquestes degenerin adquirint propietats anomenades reològiques. Per exemple, les mateixes ones elàstiques que segueixen rebotant i que interfereixen el normal desenvolupament de la fractura; també les fissures o les impureses del material. Tots aquests factors pertorben la fractura natural, desorganitzant-la, generant superfícies de trencament secundàries, estelles caòtics; llancetes radials que indiquen d'on ve l'impacte i quin és el desenvolupament de la superfície de fractura; resquills paràsites que salten fortuïtament, però d'una manera sistemàtica en el concoide; microlascats trapezoïdals, associats a les vores de les ascles, on el material és més fi i vulnerable a la repercussió d'interferències; ondulacions que provoquen un moviment oscil·latori en la superfície de fractura com les onades de l'aigua, etc. Un dels mecanismes més interessants és l'anomenat efecte vora.

Aprofitament humà[modifica | modifica el codi]

Existeix certa relació entre el gruix del sòlid i la superfície de fractura, ja que les seves parets exteriors reflecteixen contínuament les ones elàstiques transversals. Quan les ones de fractura s'acosten a la superfície del cos, canvien bruscament la seva direcció, propagant cap a aquesta superfície, a això en diem efecte vora. Si parlem d'artefactes lítics tallats en rocas de fractura concoïdal, l'efecte vora, lluny de ser un inconvenient per als artesans prehistòrics va ser aprofitat per obtenir peces amb formes i dimensions previstes, aconseguint, així, una sèrie de productes, de manera preconcebuda per l'artesà tallista, que reben el nom genèric d'ascles, però que poden dividir-se en moltes varietats veritablement significatives per als arqueòlegs. Cas especial és el de les fulles lítiques; ja que la fractura concoïdal natural tendeix a ser més ampla que llarga i, però, gràcies al domini de l'efecte vora, els artesans prehistòrics aconseguien productes extremadament allargats i fins, molt adequats per a nombrosos estris.

Una fulla lítica
Vegeu també: Ascla i fulla lítica

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. El nom ve del físic alemany, Heinrich Rudolf Hertz (1857-1894), que també dóna nom al hertz, ja que va ser el primer a descriure la propagació d'aquest tipus d'ones de xoc a través de diversos materials
  2. Joseph Valentin Boussinesq (1842-1929), físic francès que va contribuir notablement al estudi de la hidrodinàmica, la vibració, la llum i la mecànica de les percussions
  3. En honor a Robert Hooke (1635-1702), el primer en elaborar una la formulació de la Teoria de l'elasticitat

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Bertouille, Horace. Theories physiques et mathématiques de la taille de Outils Prehistòriques. Cahiers du Quaternaire, nº 15, Editions du CNRS, 1989. ISBN 2-222-04377-8. 
  • Benito del Rei, Luis i Benito Álvarez, José-Manuel. Mètodes i matèries instrumentals en Prehistòria i Arqueologia. Tom II.-Tecnologia i tipologia. Gràfiques Cervantes, S.A. (Salamanca), 1999. ISBN 84-95195-05-4 (pàgines 38-42). 
  • Dauvois, Michel. «Fracture ou éclatement parell percussion et parell pressió. Stigmates. schema diacritique». A: Precis de dessin Dynamique et structural des industries lithiques Prehistòriques. CNRS - Pierre Fanlac (París), 1976. (pàgines 165-201).