Ona transversal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Ona plana transversal
La llum és un exemple d'ona transversal electromagnètica.
Propagació d'una ona transversal esfèrica a una quadrícula de 2 dimensions (model empíric)

En les ones transversals el moviment de les partícules o la variació del camp electromagnètic és perpendicular a la direcció de propagació de les ones. Per exemple, les ones electromagnètiques i les ones a una corda. Si una ona transversal es mou en el pla x-positiu, les seues oscil·lacions van en direcció dalt i baix estant en el plànol y-z.

Mantenint una traça comparem la magnitud del desplaçament en instants successius i s'aprecia l'avanç de l'ona. Transcorregut un temps la persistència de la traça mostra com tots els punts passen per tots els estats de vibració.

No obstant això per a conèixer com canvia el desplaçament amb el temps resulta més pràctic observar altra gràfica que represente el moviment d'un punt. Els punts en fase amb el seleccionat vibren alhora i estan separats per una longitud d'ona. La velocitat amb què es propaga la fase és el quocient entre aqueixa distància i el temps que tarda a arribar. Qualsevol parell de punts del mitjà en diferent estat de vibració estan desfasats i si la diferència de fase és 90° direm que estan oposició. En aquest cas els dos punts tenen sempre valor oposat del desplaçament com podem apreciar en el registre temporal. Aquest tipus d'ona transversal igualment podria correspondre a les vibracions dels camps elèctric i magnètic en les ones electromagnètiques. Una ona electromagnètica que pot propagar-se en l'espai buit no produeix desplaçaments puntuals de massa. Són ones transversals quan una ona pel node s'ajunta amb la cresta i crea una gran vibració.

Exemples[modifica]

Exemples d'ona transversals inclouen ones sísmiques secundàries, el moviment dels camps elèctrics (I) i magnètics (V) en una ona plana electromagnètica, on ambdós oscil·len perpendicularment entre si, així com en direcció de la transferència d'energia. Per tant, una ona electromagnètica consta de dues ones transversals, la llum visible és un exemple d'ona electromagnètica. Vegeu Espectre electromagnètic per a informació de diferents tipus d'ona electromagnètica.

Una cadena oscil·lant és altre exemple d'ona transversal; altre exemple quotidià podria ser L'ona

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ona transversal