Nurhaci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNurhaci

Modifica el valor a Wikidata
Nom de templeᡨᠠᡳᡯᡠ i 太祖 Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstumᡩᡝᡵᡤᡳ ᡥᡡᠸᠠᠩᡩᡳ, 高皇帝, 承天廣運聖德神功肇紀立極仁孝睿武端毅欽安弘文定業高皇帝, 承天廣運聖德神功肇紀立極仁孝武皇帝 i 武皇帝 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(mnc) ᠨᡠᡵᡤᠠᠴᡳ Modifica el valor a Wikidata
11 febrer 1559 Modifica el valor a Wikidata
Hetu Ala City (Later Jin (1616-1636)) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort30 setembre 1626 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Xingcheng (Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort a la foguera Modifica el valor a Wikidata
SepulturaFuling Tomb (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
1r Kan Later Jin (1616-1636) (en) Tradueix
1616 – 1626
Emperador de la Xina
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicManxús Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHouse of Aisin-Gioro (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeConsort Yuan, of the Tunggiya clan (en) Tradueix
Empress Xiaoliewu (en) Tradueix
Dowager Consort Shoukang (en) Tradueix
Empress Xiaocigao (en) Tradueix
Consort Ji, of the Fuca clan (en) Tradueix
Tháp Nhân Tra (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsCuyen (en) Tradueix
 ( Consort Yuan, of the Tunggiya clan (en) Tradueix)
Princess Mukushen (en) Tradueix
 ( )
Mangguji (en) Tradueix
 ( Consort Ji, of the Fuca clan (en) Tradueix)
Princess Nunje (en) Tradueix
 ( )
Princess Donggo (en) Tradueix
 ( Consort Yuan, of the Tunggiya clan (en) Tradueix)
fifth daughter of Nurhaci (en) Tradueix
 ( )
seventh daughter of Nurhaci (en) Tradueix
 ( )
sixth daughter of Nurhaci (en) Tradueix
 ( )
Ajige (en) Tradueix
 ( Empress Xiaoliewu (en) Tradueix)
Songgutu (en) Tradueix
 ( )
Fiyanggū (en) Tradueix
 ( )
Laimbu (en) Tradueix
 ( )
Babuhai (en) Tradueix
 ( )
Tanggūdai (en) Tradueix
 ( )
abai (en) Tradueix
 ( )
Daišan (en) Tradueix
 ( Consort Yuan, of the Tunggiya clan (en) Tradueix)
Manggūltai (en) Tradueix
 ( Consort Ji, of the Fuca clan (en) Tradueix)
Tabai (en) Tradueix
 ( )
Abatai (en) Tradueix
 ( )
Degelei (en) Tradueix
 ( Consort Ji, of the Fuca clan (en) Tradueix)
Babutai (en) Tradueix
 ( )
Huang-Taiji
 ( Empress Xiaocigao (en) Tradueix)
Dorgon (en) Tradueix
 ( Empress Xiaoliewu (en) Tradueix)
Dodo (en) Tradueix
 ( Empress Xiaoliewu (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
ParesTaksi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Empress Xuan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansBayara (en) Tradueix, Murhaci (en) Tradueix, Šurhaci (en) Tradueix i Yarhaci (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nurhaci com a kan

Nurhaci (manxú: ᠨᡠᡵᡤᠠᠴᡳ,nurgaci; xinès:努爾哈赤; pinyin: Nǔ'ěrhāchì) (21 de febrer de 155930 de setembre de 1626) va néixer dins del clan Gioro de la tribu del riu Suksuhu de les muntanyes Changbai, en l'actual frontera entre Corea del Nord i la Xina. Segons les cròniques xineses, es va formar com a soldat en una fortificació en Fushun, on va aprendre xinès

El 1582 el seu pare i el seu avi van ser morts per un cap jürchen rival que lluitava sota les ordres d'un general xinès. Nurhaci va ser nomenat cap del seu clan i, de mica en mica, es va anar imposant sobre totes les tribus dels jürchen. Per cimentar el seu poder va actuar sovint com a aliat dels Ming i el 15921593 va oferir fins i tot els seus exèrcits per combatre contra la invasió de Corea per part de Tokugawa Hideyoshi. El 1593, a la batalla de Gure, va derrotar l'aliança de les altres tribus jürchen: Yehe, Hada, Ula, Hoifa, Khorchin, Sibe, Guwalca, Jušeri i Neyen. El seu poder va despertar les inquietuds dels seus veïns Ming i Yi.

Nurhaci va aconseguir unificar les diverses tribus dotant-les d'una organització militar i administratives: el sistema de les banderes (qi) Es distingien per colors: groc, vermell, blau i blanc, quatre de llises i quatre de ribetejades; que eren simultàniament unitats militars i administratives. Interiorment estaven organitzades en divisions i companyies i eren lliurades als generals manxús en propietat. Cada bandera havia de proporcionar la cavalleria i les tropes que calien per a les campanyes militars i eren responsables de tots el processos civils i militars i administratius que sorgissin al seu territori.

El 1599 va ordenar a dos dels seus traductors, Erdeni Bagshi i Gagai Jarguchi, que creessin una escriptura pròpia pel manxú per a substituir la jürchen que havien estat emprant fins aleshores. Ells ho van fer partint de l'alfabet mongol. La nova l'escriptura manxú seria un element diferenciador visible entre els manxús i la resta de l'imperi; tots els documents confidencials s'escriurien emprant-la i compartiria oficialitat amb el xinès, mongol, uigur i tibetà.

El 1606, els mongols li van donar el títol de Kundulun Khan i el 1616 es va nomenar a si mateix kan i va fundar la dinastia dels Jin Posteriors per tal de lligar amb els Jin Anteriors, la dinastia jürchen que havia governat la Xina en el segle xii. La necessitat de distribuir constantment riqueses en forma de regals el va empènyer a atacar el Liaoning, on la pressió demogràfica i militar dels Ming li resultava cada cop més amenaçant.

En 1618 va fer redactar un document que es deia les Set Grans Vexacions en el qual proclamava els motius pels que es revoltava contra els governants de la dinastia Ming. El 1618 va conquerir Fushun i el 1621 va aconseguir prendre Shenyang, una pròspera ciutat comercial xinesa sobre la vall del riu Liao, que va rebatejar Mukden, on va establir la seva capital i on es va fer construir un palau.

Les relacions amb els seus nous súbdits, majoritàriament xinesos, no van ser fàcils: si bé des del primer moment Nurhaci va incorporar a la nova cort els supervivents de la burocràcia imperial de Shenyang, imprescindibles tant per a conduir les relacions amb les corts Ming i Yi com per a portar el registres, la pressió econòmica que suposava la instal·lació de tota una població jürchen al Lianoning, i que els xinesos havien d'alimentar i allotjar, va provocar un seguir de rebel·lions.[1]

El 28 de setembre de 1626 els Ming el van derrotar a la batalla de Ningyuan (actual Xingcheng, província de Liaoning). Nurhaci va ser ferit per un canó portuguès i va morir dos dies després, el 30 de setembre. La seva tomba es pot trobar a la seva capital de Shenyang. El va succeir son fill Huang-Taiji.

Referències[modifica]

  1. Rowe, William T.. China's last empire : the great Qing. Cambridge, Mass.: Belknap Press of Harvard University Press, 2009. ISBN 978-0-674-03612-3. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nurhaci