Nuxia congesta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuNuxia congesta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN146197740 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaStilbaceae
GènereNuxia
EspècieNuxia congesta Modifica el valor a Wikidata
R.Br. ex Fresen.
Nomenclatura
Sinònims
  • Lachnopylis angolensis (Gilg) Philipson
  • Lachnopylis annobonensis Mildbr.
  • Lachnopylis breviflora (S.Moore) C.A.Sm.
  • Lachnopylis compacta C.A.Sm.
  • Lachnopylis congesta (R.Br. ex Fresen.) C.A.Sm.
  • Lachnopylis emarginata (Sond.) C.A.Sm.
  • Lachnopylis emarginata var. brevifolia (Sond.) A.C.Sm.
  • Lachnopylis flocculosa C.A.Sm.[1][2]

Nuxia congesta és una espècie d'arbre de la família de les estilbàcies, nativa de Sud-àfrica, Moçambic i Zimbàbue. El gènere Nuxia va ser anomenat després del senyor de la Nux, un botànic aficionat francès, a l'illa Reunió. L'epítet específic congesta es refereix a les inflorescències de flors amuntegades. Nuxia Congesta es produeix naturalment en pastures seques i rocoses, en sabana i en els marges dels boscos a Limpopo, Nord-oest, Gauteng, Mpumalanga, KwaZulu-Natal i el Cap Oriental. També es troba a Swazilàndia, Botswana i Moçambic, que s'estén cap al nord d'Etiòpia. Nuxia congesta a vegades es confon amb Nuxia glomerulata on les fulles són més el·líptiques, coriàcies i glabres. Aquesta espècie té una distribució restringida entre Pretòria i Zeerust.

Morfologia[modifica]

És un arbre de fulla perenne de floració hivernal o arbust amb belles grans inflorescències de petites, perfumades i duradores flors, de color blanc o crema. És una planta focal excel·lent per a un petit jardí i és fàcil de mantenir-se en bon estat. És de creixement ràpid i pot fer una alçada de 2 a 20 metres. Té una escorça de color gris-marró pàl·lid a color marró fosc i els branquillons són peluts. Les fulles són peludes, verd fosc, lleugerament coriàcies i variables en forma i grandària. Es troben agrupades en els extrems de les branquetes. Les fulles de garriga o matoll són suaus, suculentes i verd fosc amb el marge serrat. Les flors són petites, d'uns 5 mm de llarg, tubular i de color blanc cremós, sovint tenyides de color malva o porpra, especialment en el rovell. Tenen un perfum dolç i estan disposats sovint en grans inflorescències congestionades, en forma de fong de cim pla, en els extrems de les branques. Els fruits són petits, d'uns 3 mm de llarg, peluts i de color marró. Es desenvolupen dins del calze persistent i contenen bé, la llavor poc visible. Temps de floració: de febrer a novembre.[3]

Referències[modifica]

  1. «Nuxia congesta a EOL» (en anglès). [Consulta: 7 abril 2015].
  2. «Nuxia congesta a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 7 abril 2015].
  3. [enllaç sense format] http://www.plantzafrica.com/plantnop/nuxiacongesta.htm Arxivat 2015-04-04 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

  • AFPD. 2008. African Flowering Plants Database - Base de Donnees des Plantes a Fleurs D'Afrique.
  • Gibbs Russell, G. E., W. G. Welman, E. Reitief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. v. Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).
  • «Nuxia floribunda». PlantzAfrika. Arxivat de l'original el 2010-03-22. [Consulta: 4 març 2010].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nuxia congesta