Objectivisme

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'objectivisme és el sistema filosòfic desenvolupat per la filòsofa russoestadounidenca Ayn Rand (Alisa Zinovievna Rosenbaum, Sant Petersburg, 1905—Nova York, 1982). Presenta posicions pròpies en metafísica, epistemologia, ètica, política i estètica.

Breument, l'objectivisme sosté que existeix una realitat independent de la ment humana, que els individus tenen contacte amb aquesta realitat per mitjà de la percepció dels sentits i adquireixen coneixement processant les dades perceptives, utilitzant la raó (o la «identificació no contradictòria»). El propòsit moral de la vida és la cerca de la pròpia felicitat o «interès propi racional», i que l'únic sistema social d'acord amb aquesta moralitat és el del capitalisme pur (anomenat també capitalisme laissez-faire).

Rand presenta la seva filosofia «per viure a la Terra», arrelada a la realitat i orientada a la recerca del coneixement del món natural, refusant la religió, i aconseguint interaccions harmonioses entre els éssers humans i mútuament profitoses. Tot i ser relativament conegut, l'objectivisme és una influència filosòfica important del pensament modern, i a la vegada controvertit.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Objectivisme Modifica l'enllaç a Wikidata