Oecanthus dulcisonans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOecanthus dulcisonans Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata  
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreOrthoptera
FamíliaGryllidae
GènereOecanthus
EspècieOecanthus dulcisonans Modifica el valor a Wikidata

Oecanthus dulcisonans és una espècie de grill escassa però àmpliament distribuïda a la conca del Mediterrani i a l'Orient Mitjà.

Descripció[modifica]

L'espècie es pot trobar a diverses regions costaneres de la mar Tirrena, així com a les illes de Sardenya i Sicília. O. dulcisonans es va documentar per primera vegada l'Aràbia Saudita i també és present a les Illes Canàries.[1]

A la zona mediterrània, la seva distribució se superposa a la del seu congènere Oecanthus pellucens. Segons alguns estudis, O. dulcisonans canta preferentment des dels arbres, mentre que O. pellucens sembla preferir la vegetació que creix a la vora dels petits rierols. Aquesta espècie termòfila i heliòfila no és especialment exigent, i es pot trobar tant en ambients humits com secs.

Els mascles adults creixen fins a 13-15 mil·límetres de llarg, mentre que les femelles arriben a 14-16 mil·límetres. El color general és groguenc. Les llargues ales anteriors cobreixen completament l'abdomen i les posteriors són més llargues. Es pot distingir d'O. pellucens per la seva mida més gran, per la diferent forma de la placa esternal i pels genitals masculins.[2]

O. dulcisonans és omnívor, però principalment zoòfag, i és més actiu de nit. Els adults apareixen al juliol/agost i el seu cant es pot escoltar fins a principis de tardor. Els ous es dipositen a la tija de diverses plantes herbàcies.

La seva forma i color en dificulten la captura, però pot ser atret per la llum artificial. Tanmateix, és probable que aquesta espècie estigui poc registrada a causa de la seva evasió i la seva similitud amb O. pellucens.

Referències[modifica]

  1. Massa, Bruno. Fauna d'Italia Vol. XLVIII - Orthoptera. Milan, Italy: Calderini, 2012, p. 377–378. ISBN 978-88-506-5408-6. 
  2. Cordero, Pedro J.; Llorente, Vicenta; Cordero, PAU; Ortego, Joaquín Zootaxa, 2284, 2009, pàg. 63–68. DOI: 10.11646/zootaxa.2284.1.5.

Bibliografia[modifica]

  • Brizio, C. & Buzzetti F.M. 2014. Biodiversity Journal, 2014, 5 (1): 25–38 >> Ultrasound recordings of some Orthoptera from Sardinia (Italy)
  • Gorochov [Ed.]. 1993. Fauna of Saudi Arabia 13:90 – urn:lsid:Orthoptera.speciesfile.org:TaxonName:26112
  • Ingrisch. 1999. Esperiana 7:352 >> Orthopteroid insects of Yemen –
  • Schmidt G.H. & Herrmann M., 2000. Boll. Soc. Sarda Sci. Nat.,32: 83-128. >> Occurrence and distribution of Orthopteroidea, Blattoptera, Mantodea, Phasmodea and Dermaptera in Sardinia/Italy.

Enllaços externs[modifica]