Ogurja Ada

Infotaula de geografia físicaOgurja Ada
Imatge
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaprovíncia de Balkan (Turkmenistan) Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 58′ 10″ N, 53° 02′ 53″ E / 38.9694°N,53.0481°E / 38.9694; 53.0481
Banyat permar Càspia Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida2,5 (amplada) × 35 (longitud) km
TravessaTurkmenistan, Imperi Rus i Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Superfície45 km² Modifica el valor a Wikidata

Ogurja Ada (de vegades també escrit "Ogurga") és l'illa més gran tant del Turkmenistan, com de la mar Càspia. L'illa d'Ogurja també és àmpliament coneguda pel seu nom rus Ogurchinskiy (Ostrov Ogurchinskiy).

L'illa no té assentaments permanents a causa de la manca d'aigua dolça.

Geografia[modifica]

Ogurja és una illa deserta que es troba no gaire lluny de la costa al sud-est del mar Càspi. Es troba a 17 km al SSO de l'extrem sud de la península de Txeleken. Administrativament, Ogurja Ada pertany a la província de Balkan (turcman: Balkan Welaýaty) de Turkmenistan.[1]

Ogurja Ada vista des de satèl·lit.

Ogurja Ada és molt llarga i estreta. Te una orientació nord-sud, amb una longitud de 42 km i una amplada màxima d'1,5 km. Està formada per dunes de sorra baixes, majoritàriament cobertes d'herba i matolls. L'extrem nord, que abans era una massa compacta,[2] es va dividir en illots més petits per l'acció de les ones.

Història[modifica]

La forma de l'illa s'assembla a un cogombre, tot i que el nom en si prové del nom de la zona d'Ogurja a la regió de Txeleken, coneguda des del 1392 com a un assentament de la tribu turcomana baixmedieval Ogurdzhali (lit. "gent aclaparadora", "lladres del mar").[3]

Entre els segles XV i XVII, Ogurja va ser un refugi de pirates i viatgers. El naturalista rus Grigori Karelin va visitar l'illa el 1836 i va defensar la seva utilització com a reserva natural marítima i com a ruta de transport d'oli i sal fins a la costa persa.

Durant l'època soviètica, l'estada a l'illa estava severament restringida i va ser una colònia de leprosos.[4]

Es poden trobar relíquies de la seva història per tota l'illa.[4]

Ecologia[modifica]

Habiten l'illa les foques del mar Caspi (Pusa caspica) i aus marines variades. Després de ser posada sota protecció, la gasela deTurkmenistan, que estava amenaçada d'extinció, va ser reassentada a l'illa;[4] la seva dieta és herba i arbustos de creixement baix.

Ogurja Ada forma part de la Reserva Natural de Hazar de Turkmenistan.[5]

Referències[modifica]

  1. «Ogurja Ada» (en anglès). GeoNames. [Consulta: 22 novembre 2023].
  2. «Mapa antic de l'illa» (en anglès). Vintage Views. Arxivat de l'original el 2008-08-21. [Consulta: 22 novembre 2023].
  3. Ataniyazov, 1988.
  4. 4,0 4,1 4,2 «Ostrov Gurchin, Turkmenistan» (en rus). gurchiny.narod.ru/. Arxivat de l'original el 2008-08-21. [Consulta: 22 novembre 2023].
  5. «Hazar State Nature Reserve» (en anglès). UNESCO. [Consulta: 22 novembre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Ataniyazov. Diccionario de etnónimos turcomanos. , Editorial , 1988, S. Словарь туркменских этнонимов - Diccionari d'etnònims turkmans (en rus). Aixkhabad: Ylym, 1988.