Oli de Dippel

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'oli de Dippel (conegut també com oli d'ossos, oli animal, oli de banya de cérvol o oli de Jeppel) és un subproducte nitrogenat de la destil·lació destructiva d'ossos.[1] És un oli de color marró fosc, viscós, semblant al quitrà líquid, amb una olor desagradable . El seu nom es va posar pel seu inventor, Johann Conrad Dippel. L'oli s'obté per destil·lació destructiva d'ossos o d'altres substancies animals. i està compost majoritàriament per cadenes alifàtiques, amb parts de nitrogen. Inclou espècies com pirroles, piridines i nitrils, així com altres compostos nitrogenats.[1]

Usos[modifica]

L'oli de Dippel va tenir un nombre d'usos què ara són majoritàriament obsolets. El seu ús primari era com a repel·lent d'animals i insectes. Utilitzat com desnaturalitzador de l'alcohol, com a insecticida, com a font de pirrol i per a preparacions orgàniques. Va tenir un ús limitat com a agent químic atacant durant la campanya del desert de la Segona Guerra mundial. L'oli feia no apte per beure (no potable) l'aigua dels pous i així impedia el seu ús a l'enemic.[2][3] Al no ser letal, es va reclamar que l'oli no trencava el Protocol de Ginebra.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Purevsuren, B; Avid, B; Gerelmaa, T; Davaajav, Ya; Morgan, T.J «The characterisation of tar from the pyrolysis of animal bones». Fuel, 83, 7-8, maig 2004, pàg. 799–805. DOI: 10.1016/j.fuel.2003.10.011.
  2. UK War Cabinet. «Note on Method of Dealing with Drinking Water». THE MIDDLE EAST : DIRECTIVE TO THE COMMANDER-IN-CHIEF, 22-08-1940.
  3. «War diary of New Zealand Engineers, Western Desert Railway», 26-05-1942. «Drew sterilising powder and other assorted poisons to adulterate our drinking water and took some to wells.»