Orpà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeOrpà
עָרְפָּה‎‎ Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obrallibre de Rut Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeQuilion Modifica el valor a Wikidata
GermansRut Modifica el valor a Wikidata
ParentsNaomi i Rut Modifica el valor a Wikidata
Pintura que representa el moment en què Rut decideix quedar-se amb la seva sogra Noemí, mentre Orpà les abandona per retornar amb la seva família original. Retrat de Philip Hermogenes Calderon - Ruth and Naomi 1886-1936 (Meister Drucke-794166)

Orpà va ser una dona moabita, cunyada de Rut, va viure en el segle xii aC. El seu nom significa "jove ufanosa"[1]

La família jueva formada per Noemí, el seu marit Elimèlec i els seus dos fills Mahlon i Quilion, van fugir d'Israel a l'època que governaven els jutges (aprox. segle XII aC) degut a un període de grans fams que assolava el país. Van dirigir-se cap a llevant a les terres de Moab. Un cop situats al nou emplaçament, Elimèlec morí, deixant Noemí sola amb els dos nois. Aquests es varen casar amb dues noies moabites. Mahlon amb Rut i Quilion amb Orpà. Però ben aviat els dos fills de Noemí també van morir, deixant-la amb les seves dues nores. Assabentada Noemí que la fam a Israel havia acabat va decidir tornar amb totes dues, però a mig cami va demanar-les que l'abandonessin i tornessin a Moab amb els seus pares i les seves famílies. Si bé Orpà va accedir i fent-li un bes es va acomiadar de Noemí i retornà amb els seus, Rut va decidir quedar-se amb ella per la gran estimació que li tenia.[2]

Referències[modifica]

  1. VILA VENTURA, Samuel. Nuevo diccionario bíblico ilustrado (en castellà). Viladecavalls: CLIE, 1985, p. 841. ISBN 84-7645-050-8. 
  2. La Biblia. Llibre de Rut capitol 1: 1-18