Segle XII aC

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
segle xiii aC - segle xii aC - segle xi aC
Dècades:
1190 aC·1180 aC·1170 aC·1160 aC·1150 aC
1140 aC·1130 aC·1120 aC·1110 aC·1100 aC
Mil·lenni II aC

El segle XII aC es pot considerar un període de crisi dins l'edat antiga, ja que diverses civilitzacions arriben a la seva fi (com la micènica o la hitita) a causa de la pressió de tribus guerreres semiorganitzades i guerres frontereres.

Política[modifica]

Segons el mite, Troia cau per la invasió d'una aliança de diferents pobles grecs (Edat fosca grega. Elam conquereix diversos regnes mesopotàmics i fa que la seva capital, Susa, acumuli grans riqueses i obres d'art espoliades als vençuts. Els anomenats pobles de la mar continuen la seva expansió cap al sud, atacant Egipte, l'Imperi hitita (que acaba desapareixent) i altres cultures properes. Alguns d'ells emigrarien després cap a l'oest, arribant a Itàlia i Espanya. A Perú, floreix la civilització Chavín i a Mèxic els olmeques.

Economia i societat[modifica]

A mitjans del segle XII aC es produeix un refredament del clima, degut probablement a l'erupció d'un volcà islandès. Els olmeques es governen per una oligarquia basada en l'organització del treball comunal de les classes baixes per servir a l'administració i els temples. Els jocs de pilota rituals, després heretats pels maies, comencen a jugar-se per aquestes dates.

Invencions i descobriments[modifica]

S'inventa el teler vertical per confeccionar robes de grans dimensions (per exemple adequades als cortinatges dels temples i palaus).

Art, cultura i pensament[modifica]

A Europa s'abandonen progressivament els túmuls funeraris, ja que s'incineren els cadàvers, probablement a causa de la influència dels invasors orientals. Les cendres es dipositen en une urnes que s'enterren als cementiris de les ciutats i pobles més grans.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segle XII aC