Mil·lenni II aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula segleMil·lenni II aC
Tipusmil·lenni Modifica el valor a Wikidata
Navegació
Mil·lennis mil·leni iii aC
mil·lenni ii aC
mil·leni i aC
Seglessegle xx aC  · segle xix aC
segle xviii aC  · segle xvii aC
segle xvi aC  · segle xv aC
segle xiv aC  · segle xiii aC
segle xii aC  · segle xi aC

El mil·lenni ii aC va abastar els anys des del 2000 aC fins al 1001 aC. Al Pròxim Orient, va de l'edat del bronze mitjana fins a la de Bronze Final. Les cultures del Pròxim Orient es troben ben immerses en l'època històrica: la primera meitat del mil·lenni està dominada pel Regne Mitjà d'Egipte i per Babilònia. L'alfabet es desenvolupa. Al centre del mil·lenni, sorgeix un nou ordre amb la dominació grega minoica del mar Egeu i l'ascens de l'Imperi hitita. El final del mil·lenni va veure l'esfondrament de l'edat del bronze i la transició cap a l'edat del ferro.

Altres regions del món encara es troben en el període prehistòric. A Europa, la cultura del vas campaniforme introdueix l'edat del bronze, presumiblement associada a l'expansió indoeuropea. L'expansió indoiraniana arriba a l'altiplà iranià i al subcontinent indi, propagant l'ús del carro. Mesoamèrica entra al període Preclàssic (civilització olmeca). Amèrica del Nord es troba en l'etapa arcaica tardana. Al sud-est asiàtic marítim, l'expansió austronèsia arriba a la Micronèsia. A l'Àfrica subsahariana comença l'expansió bantú.

Esdeveniments[modifica]

Personatges destacats[modifica]

Invents, descobriments, introduccions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ellis, Ralph. Solomon, Pharaoh of Egypt (en anglès). Edfu Books Ltd, 2010, p. 79. ISBN 1905815239. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Casasnovas Camps, Miqel Àngel. Història de les Balears. Palma: Editorial Moll, 1998, p. 435. ISBN 84-273-4044-3. 
  3. Sass, Benjamin. The Genesis of the Alphabet and Its Development in the Second Millennium B.C. (en anglès). Otto Harrassowitz, 1988. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mil·lenni II aC