Pitiüses

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Imatge de satèl·lit de les illes Pitiüses.
Localització de les Pitiüses respecte les Illes Balears
Municipis de les Pitiüses

Les Pitiüses són les illes d'Eivissa i Formentera amb els illots adjacents.

Etimologia del nom[modifica | modifica el codi]

A l'antigor eren anomenades així pels grecs, diferenciant-les de les que ells anomenaven Gimnèsies, perquè no tenien poblament indígena o talaiòtic.

El sufix -oussa és indicatiu dels noms imposats pels grecs a les illes i als territoris que fitaven les rutes mediterrànies des de l'Adriàtic i el sud d'Itàlia fins a l'estret de Gibraltar, i la fixació d'aquesta toponímia cal datar-la als voltants dels segles VII-VI aC Així Meloussa s'ha atribuït a Menorca per tal com melon, en grec, significa bestiar i des de sempre aquesta illa ha gaudit de la reputació de ser una terra ramadera, Cromioussa a Mallorca per raons incertes (presumiblement "illa de les cebes"), i Ophioussa a Formentera per l'abundància d'ofidis (serps), i Pitioussa a Eivissa perquè, segons l'autor clàssic Diodor, hi abundaven els pins.

Història[modifica | modifica el codi]

El primer poblament de les Pitiüses és pretalaiòtic, però misteriosament, no té continuïtat en el temps amb l'època talaiòtica, i posteriorment al 1300 aC les illes estan despoblades. Els fenicis van ser els primer a repoblar-les, a la segona meitat del segle VII aC, i van anomenar la colònia que van fundar a Eivissa colònia ebussitana (prenent el nom d'un dels dos ports que van fundar, Ebusus) i a les Gimnèsies, Illes Balears. Més tard, l'Administració provincial romana va denominar insulae Pityusae el conjunt d'aquestes dues illes, i Ophiusa o Colubria quan es referien només a Formentera.

En l'actualitat formen part de les Illes Balears, topònim que ha acabat agafant tot el protagonisme. Fins al 2007 compartien el Consell Insular d'Eivissa i Formentera.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Belenguer, E. Història de les Illes Balears. volum I. Barcelona: Edicions 62, 2004. ISBN 84-297-5506-3. 
  • Casasnovas Camps, M.A. Història de les Illes Balears. Mallorca: Editorial Moll, 1998. ISBN 84-273-4044-3. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Coord.: 38° 52′ N, 1° 26′ E / 38.867°N,1.433°E / 38.867; 1.433