Bantu

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Expansió dels pobles bantus

Els bantus són un conjunt d'ètnies de l'Àfrica subsahariana caracteritzades pel fet que els seus integrants parlen les llengües bantus.[1] Estan estesos des del Camerun fins a Angola i des de Kenya fins a la República de Sud-àfrica. En molts casos, estan units també per costums compartits. Per motius històrics, en l'anglès de la República de Sud-àfrica bantu és considerat un insult.

L'expansió bantu té tres fases diferenciades. En la primera, van anar cap als boscos tropicals del centre del continent, pressionats per la sequera progressiva del Sàhara (cap al II mil·lenni aC). Durant la segona etapa, van moure's cap al sud i l'est i, en la tercera, van penetrar a Zàmbia i els territoris de la rodalia (I mil·lenni aC).

Els pobles bantus a l'Àfrica

La religió tradicional bantu no és uniforme per a tots els subgrups humans i alhora té unes característiques comunes: el culte dels avantpassats; la creença en un déu creador que no intervé en els assumptes humans i que per tant no és objecte de culte; tot i tothom (els animals, l'univers, els avantpassats, les persones vives) està relacionat per una causalitat mística motivada per una força vital, a la qual es pot accedir mitjançant la intervenció dels esperits; l'ús de substàncies especialment carregades de força mística, la màgia i recórrer als avantpassats. Hi ha bruixots que endevinen, ritus per a distintes crisis difícils, els pares i els caps són sacerdots, el cap de la tribu és el sacerdot suprem.[1]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 Rodríguez Santidrián, Pedro. «Bantúes, Religiones de los». A: Diccionario de las religiones. Madrid: Alianza, 1994, p. 66-67. ISBN 84-7838-400-6.