Segle XVI aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula segleSegle XVI aC
Tipussegle Modifica el valor a Wikidata
Navegació
Mil·lennisMil·lenni II aC
Seglessegle xvii aC - segle xvi aC - segle xv aC
Dècades1590 aC - 1580 aC - 1570 aC - 1560 aC - 1550 aC - 1540 aC - 1530 aC - 1520 aC - 1510 aC - 1500 aC

El segle XVI aC comprèn els anys inclosos entre el 1600 aC i el 1501 aC i està marcat pel declivi temporal de Babilònia i la recuperació del poder per part d'Egipte després de l'expulsió dels hikses per part d'Amosis.

Política[modifica]

Els hurrites arriben fins a Babilònia en la seva expansió. A Creta es posen els fonaments de la civilització micènica, que dominarà l'illa i tota Grècia en períodes posteriors. A Europa s'estén la cultura dels túmuls. Sorgeix la primitiva cultura olmeca. La dinastia XVIII d'Egipte recupera l'esplendor d'aquest poble i el seu rol com a potència central de la zona després de l'expulsió dels monarques hikses. Es desenvolupa la cultura dels talaiots a les Balears (data discutida).

Economia i societat[modifica]

Es comencen a introduir més àmpliament els productes de vidre, complicat de treballar per les altes temperatures que exigeixen els seus forns.

Invencions i descobriments[modifica]

Els egipcis milloren el calendari, marcat per les aparicions regulars dels astres. S'usa la ceba marina per tractar inflamacions, segons un document d'un escriba.

Art, cultura i pensament[modifica]

Es crea el disc de Nebra (data aproximada), que dibuixa completament la volta del cel, el document d'aquestes característiques més antic encara conservat. El segle xvi aC hauria estat el del regnat del mític Cècrops. Comencen els treballs a la Vall dels Reis.

En literatura, els escribes de Nippur comencen a compilar el cànon mesopotàmic, expressant per primer cop preocupació per la font original enmig de les versions orals divergents, essent un dels primers procediments de crítica textual.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segle XVI aC