Ortòpter

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Ortòpter
Leptophyes punctatissima
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Arthropoda
Superclasse: Hexapoda
Classe: Insecta
Subclasse: Pterygota
Infraclasse: Neoptera
Ordre: Orthoptera
Latreille, 1793
subordres

Ensifera - grills i afins
Caelifera - saltamartins i afins

Els ortòpters (Orthoptera, del grec orthós, "recte, dret", i de pteron, "ala") són un ordre d'insectes hemimetàbols, amb aparell bucal mastegador. Atès que són insectes molt coneguts, hi ha una gran riquesa de denominacions vulgars: saltamartins, saltirons, saltirecs, saltarells, grills, pantiganes, somerets, cadells, llagostes, llagosts, etc.

Quan tenen ales, el primer parell és coriaci i cobreix les ales posteriors, membranoses, quan l'insecte es posa. El tercer parell de potes és fort i sovint espinós, i sol estar especialitzat per a saltar. El nom de l'ordre fa referència a les seves ales rectes. L'ordre dels ortòpters té més de 20.000 espècies, la majoria tropicals, però distribuïdes per tot el planeta. Pertanyen a aquest ordre els saltamartins, grills i llagostes. Sovint presenten òrgans auditius i estriduladors. Els òrgans auditius o timpànics poden localitzar-se a les tíbies o bé en el primer segment de l'abdomen. Els òrgans estriduladors serveixen per a produir so.

Les femelles normalment tenen un ovipositor ben desenvolupat i els mascles estructures per a la còpula. Són insectes hemimetàbols (amb metamorfosi incompleta) i paurometàbols (les formes joves tenen la mateixa alimentació que les adultes). L'animal passa per tres estats: ou, nimfa i imago (adult). Es creu que van poder ser els primers animals terrestres a utilitzar el so per a comunicar-se. Algunes famílies produeixen plagues perjudicials per a l'agricultura.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]