Oxytenanthera braunii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOxytenanthera braunii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
GènereOxytenanthera
EspècieOxytenanthera braunii Modifica el valor a Wikidata
Pilg., 1907)

L'Oxytenanthera braunii és una espècie de bambú, del gènere Oxytenanthera de la família de les poàcies, ordre de les poals, subclasse Commelinidae, classe Liliopsida, divisió dels magnoliofitins. Encara que alguns autors l'han considerada sinònima de l'Oxytenanthera abyssinica, altres n'han discutit l'atribució a la vista dels diferències existents. Va ser descrita originalment per R.Pilger a Botanische Jahrbuch 39: 601 (1907).

És especialment coneguda com a origen del vi de bambú. Creix fins a un gruix de 10 cm. i una alçada de 9 metres.

Hàbitat[modifica]

És nativa de Tanzània, on rep el nom d'obamboo. Es cultiva en granges arreu del país (però especialment en les terres altes del sud i als districtes d'Iringa, Mbeya i Ruvuma) i és un factor econòmic d'una certa importància.

Usos[modifica]

S'utilitza en la producció de begudes refrescants o, fent-ne fermentar la saba, en l'elaboració de vi de bambú (que a Tanzània anomenen ulanzi). Quan els seus brots fan un metre d'alçada hom els fa un tall i aquest exuda saba durant diverses setmanes (una tiga en pot generar fins a 10 litres).

Bibliografia[modifica]

  • Roy Wiersma Bamboo Beer and Bamboo Wine, article a Southern California Bamboo 15, 6 (novembre 2005), p. 2-3 (amb bibliografia) «NL Vol 15 No 6 Nov 2005a.pub». Arxivat de l'original el 26 de juny 2010. [Consulta: 7 desembre 2009].
  • Ted Jordan Meredith Bamboo for gardens Portland (Oregon): Timber Press, 2001 ISBN 0-88192-507-1

Enllaços externs[modifica]