Pàmfila

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Pàmfila (Pamphila, Παμφίλη) fou una historiadora que va viure al temps de Neró. Segons el Suides era natural d'Epidaure, però Foci diu que era egípcia de naixement o descendència; potser va néixer a Epidaure d'una família procedent d'Egipte. En una obra diu que va viure durant trenta anys al costat del seu marit, del que no es va separar un moment, i que va col·laborar en el seu llibre decisivament. El nom del seu marit és dubtós. Suides diu que era filla de Sotèrides i esposa de Socràtides, però en un altre passatge la fa esposa de Sotèrides. Foci parla de Sotèrides sense indicar si era el pare o el marit.

Obres[modifica | modifica el codi]

La seva obra principal és esmentada per diversos noms: ὑπομνήματα, o ὑπομνήματα ἱστορικά, o, συμμίκτων ἱστορικω̂ν ὑπομνημάτων λόγοι. . Foci diu que donava informació de molts punts d'història i literatura. Fou usat per Aule Gel·li i Diògenes Laerci, i el primer en va extreure les dades de naixement d'Hel·lànic, Heròdot, i Tucídides.

Foci diu que estava dividit en vuit llibres però Suides diu que eren trenta-tres, el que probablement és correcte, ja que Gel·li esmenta el llibre 29è i Laerci el 32è. Suides dóna també els títols d'altres obres seves:

  • Un Epítom de Ctèsies, en tres llibres.
  • Epítoms d'històries ἐπιτομαὶ ἱστοριω̂ν τε καὶ ἑτερω̂ν βιβλίων
  • Περὶ ἀμφισβητήσεων.
  • Περὶ ἀφροδισίων.